Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza Vlade

Politički analitičari za DNEVNIK.hr: ''Postoji šteta od same javne rasprave o povjerenju ministru Mariću''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi pucanj u ratu između HDZ-a i Mosta jučer je ispalio HDZ razrješavanjem Mostovih ministara, a današnje uvrštavanje opoziva ministra Zdravka Marića na dnevni red Sabora za srijedu, očekivani je potez predsjednika Mosta i predsjednika Sabora Bože Petrova, smatra politički analitičar Ivan Rimac.

''To je očekivan potez s obzirom na to da je jučer ispaljen prvi pucanj u ratu između HDZ-a i Mosta. Bilo je za očekivati da će Most reagirati, ne samo sa suzama oko toga 'ne možete nam smijeniti ministre' nego i direktnim udarcima prema HDZ-ovoj strani. Jedan od mogućih i lakih udaraca bio je staviti na dnevni red točku koja je čekala maksimalan vremenski rok za pojavljivanje u saborskoj raspravi'', rekao je Ivan Rimac u razgovoru za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ"

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je ključno pitanje što će se dogoditi u četvrtak. ''Ako se u četvrtak raspusti Sabor, to je zadnja tehnička mogućnost da budu parlamentarni izbori 4. lipnja, zajedno s drugim krugom lokalnih izbora'', rekao je objasnivši da ovakav scenarij ipak nije izgledan.

Rimac napominje da javna rasprava o povjerenu Mariću može nanijeti štetu i HDZ-u, naročito na izborima. ''Postoji šteta od same javne rasprave o povjerenju, jer će politički akteri moći iznijeti ne samo svoje mišljenje, nego i dokaze o tome zašto bi ministar Marić morao odstupiti s javne funkcije. Time bi ne samo kompromitirali ministra nego i premijera, koji je sa svojim potezom stao bezrezervno u obranu Marića'', kaže Rimac.

Iznošenje stavova i podataka počelo je već danas u Saboru, kada je Nikola Grmoja iz Mosta objavio da nadzora u Agrokoru nije bilo već deset godina, čime je prozvao ministra Marića koji je na ministarsku poziciju stigao s direktorske fotelje u Agrokoru.

Nakon rasprave o opozivu Marića u Saboru slijedi glasovanje o povjerenju, a u ovom trenutku nije jasno tko ima većinu u Saboru. ''Ako HDZ uspije dobiti dovoljan broj glasova da se ne izglasa nepovjerenje Mariću, to ne znači da javnost neće steći loš dojam o tim političkim akterima i to će imati kasnije reperkusije na politički rejting HDZ-a i izgleda na budućim izborima'', rekao je Rimac te posjetio da smo i nedavno imali sličnu situaciju kada je potpredsjednik Vlade bio Tomislav Karamarko.

''Slično je bilo i sa zahtjevom da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade Karamarku koji je trebao čekati krajnji rok da se to pitanje stavi na dnevni red. Na kraju se nakon svih oni peripetija stvar odvila u drugom smjeru samo da se spriječi ta rasprava i eventualno izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamaraku'', podsjetio je Rimac.

Zbrka oko opoziva

Osim što je na dnevni red za srijedu uvršten opoziv ministra Marića, saborski zastupnici, naročito oni iz redova HDZ-a, prikupljaju potpise za opoziv samog Petrova. U cijeloj situaciji oko opoziva, napominje Puhovski, nastala je zbrka.

''Vrdoljak je dao neobičnu izjavu da su spremni podržati smjenu Petrova, ali ne i novog predsjednika, što je dosta nejasno. Nastala je potpuna zbrka. U toj zbrci se pokušava ocijeniti ima li premijer većinsku podršku u parlamentu što se može vidjeti na pitanju o Mariću - da se ne ulazi u ustavna pitanja - odlučuje li Sabor o ministrima koje je otpustio premijer. Povjerenje Mariću je na dnevnom redu zahvaljujući SDP-u. To je način da se odvaže ima li Plenković većinu ili ne. Ako se pokaže da nema većinu, onda počinju pregovori koji će trajati nekoliko dana pa se propušta 4. lipnja kao rok. Ako ima većinu, vjerojatno će tražiti nakon toga smjenu Petrova kao predsjednika Sabora'', rekao je Puhovski.

U ovom trenutku, kaže, teško je ocijeniti tko ima većinu, ali nije tako sigurno da je ima Plenković.
Rimac pak naglašava da je prikupljanje potpisa za opoziv Petrova, pak, ''HDZ-ov kontraudar na Most''.

Orepićeva oštra izjava

Iako otpušten s mjesta ministra unutarnjih poslova, Vlaho Orepić danas je stigao u ministarstvo i pritom novinarima dao prilično oštru izjavu koja je protumačena kao poziv ljudi na ulice. Za to, slažu se oba analitičara, nema mjesta u ovom trenutku, jer postoje institucionalni instrumenti kojima se ova situacija da razriješiti.

''To je bez presedana da ministar unutarnjih poslova tako nešto radi i to je nedopustivo za ministra unutarnjih poslova. Ministar unutarnjih poslova se bavi redom na ulicama, a ne neredom. Političar ima pravo pozvati ljude na ulice samo onda kada je siguran u to da unutar sustava ne može riješiti problem. Nisam siguran da smo tako daleko došli. Mislim da nijedan političar nema pravo u ovom trenutku na takav poziv, a sasvim sigurno ne čovjek koji za sebe tvrdi da je ministar unutarnjih poslova'', rekao je Puhovski.

''Ovakav poziv je iznošenje politike izvan sustava i definiranih načina odlučivanja u državi. To mogu biti vrlo opasni pozivi i vrlo opasne situacije za cijelu državu. Takve situacije i takvi pozivi su opravdani jedino u krajnjim situacijama doslovno raspada političkog sustava i uzurpacije vlasti. Mislim da u ovom trenutku imamo dovoljno institucijskih instrumenata da vlast funkcionira i da se ove dileme i razmirice razriješe unutar sustava, a to je svakako bolje nego da imamo sukobe na ulicama'', zaključuje Rimac.

Podsjetimo, na sjednici Vlade u četvrtak premijer Andrej Plenković razriješio je tri Mostova ministra Vlahu Orepića, Slavena Dobrovića i Antu Šprlju, nakon što nisu željeli glasovati za odluku Vlade kojom se odbija prijedlog za pokretanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Lider Mosta Božo Petrov reagirao je na to riječima da se ovim činom kreće u rušenje Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene