Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA SABORA

Grmoja: "Od 2007. godine porezni nadzor nikada nije ušao u Agrokor, a Marić je to znao!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Božo Petrov za idući je tjedan, u srijedu, 3. svibnja, u dnevni red sjednice Sabora uvrstio glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Saborski zastupnici na današnjem su kratkom zasjedanju trebali raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima, no, kako je bilo i za očekivati, početak sjednice obilježile su stanke u kojima se govorilo o aktualnoj političkoj krizi.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Treći dan izvanredne sjednice Sabora Završeno glasanje Teške riječi trećeg dana izvanredne sjednice: "Ako plin ove zime bude jedan cent, ja ću platiti pet eura da se HDZ-ovci ne smrznu"

Mostovac Nikola Grmoja objavio je kako imaju saznanja da porezni nadzor od 2007. godine nije ušao u Agrokor, a to su, kako je rekao, znali i ministar Marić i premijer Plenković.

Kalkuliralo se i hoće li predsjednik Sabora Božo Petrov odmah uvrstiti u dnevni red glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, no Petrov je tijekom sjednice kazao kako će se o tome glasati idućeg tjedna, u srijedu, 3. svibnja. Tijek današnje rasprave možete pratiti u nastavku.

11:41 Rasprava je zaključena, a glasat će se kad se za to steknu uvjeti. Sjednica će se nastaviti u utorak, kazao je Petrov.

10:55 Siniša Varga je u ime Kluba zastupnika SDP-a također istaknuo štetnost pušenja, ali i naveo kako društvene institucije koje su zadužene za prevenciju to ne rade, odnosno ne djeluju. Dodao je i kako e-cigarete postoje tek nekoliko godina, a posljedice pušenja duhana poznate su već duže vrijeme. Dodao je da će SDP podnijeti amandman na ovaj zakon, a prilikom glasovanja bit će suzdržani.

"Na mom odjelu pacijenti nakon laringektomije puše kroz kanilu na vratu! To je nevjerojatno", kazao je Varga i ponovno ukazao na nužnost prevencije pušenja.

10:23 Željko Reiner je u ime Kluba HDZ-a, a i kao liječnik, iznio štetne posljedice pušenja. Naveo je kako je smrtnost pušača nekih 30 do 80 posto veća nego kod nepušača. Kazao je i kako je nedvojbeno da su električne cigarete manje štetne od onih s duhanom, ali siguirno je da su ipak štetne.

10:11 Sjednica je nastavljena raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima. Prijedlog je obrazložio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

10:09 Božo Petrov kazao je kako je za idući tjedan, u srijedu, 3. svibnja, u dnevni red sjednice Sabora uvrstio glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. "Mi smo parlamentarna demokracija i Sabor daje povjerenje Vladi, a ne Vlada Saboru", dodao je Petrov. "A ako HDZ želi smijeniti šefa Sabora, molim da prikupe potpise." Više pročitajte OVDJE.

10:06 Branko Bačić kazao je kako Porezna uprava mora biti neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju. "Odakle vam ti podaci? Ako je to točno, to je trajalo, kažete, od 2007. godine, gdje su bili Linić i Lalovac?" Naveo je i kako je "razriješeni ministar unutarnjih poslova" jutros kazao kako narod treba promptno reagirati. "To je udar na državne institucije, on poziva ljude na ulicu! Zazivamo Makedoniju, zbog jednog ministra? Nije točno da je ministar razriješen kad mu Sabor izglasa razrješenje, nego kad ga premijer razriješi. Predsjednik Vlade je prenio ovlaštenje za vođenje Ministarstva unutarnjih poslova na državnog tajnika, do izbora novog ministra." Više čitajte OVDJE.

10:01 Gordan Maras pozvao je premijera Plenkovića da dokaže u Saboru kako i dalje ima većinu. "Nisu nelegalni ministri, već Plenković - on kao premijer RH nema većinu u Saboru. Drago mi je da su kolege iz Mosta konačno uvidjeli ono na što mi ukazujemo od početka." U zadnjih godinu i pol kao da se izvršni direktor Agrokora preselio u Vladu i nastavio raditi za Agrokor, rekao je Maras. "Kada gledam Plenkovića, čini mi se da vidim Karamarka. Zapravo, čini mi se kao križanac Sanadera i Karamarka." Pozvao je Petrova da sazove glasanje o povjerenju Mariću.

9:57 Nikola Grmoja kazao je kako institucije u RH uopće ne funkcioniraju. Kazao je kako su prije nekoliko dana upoznali premijera s informacijama koje pokazuju da ministar financija Zdravko Marić mora otići - u godinu i pol koliko je on bio ministar porezni nadzor nije ušao u Agrokor niti napravio dubinsku kontrolu.

"I još gore, od 2007. godine porezni nadzor nikada nije ušao u Agrokor, koncern vrijedan milijarde kuna! Je li to Hrvatska za kakvu ssmo se borili! Ministar financija to zna i neda je nikakav nadzor. A premijer smjenjuje tri naša ministra. Premijer treba štititi zakonitost, a ond je odlučio štititi ministra. " Podsjetio je kako je Marić kazao kako u Agrokoru nisu uočeni nikakvi problemi. "Osim toga, Porezna uprava je odbijala dati informaciju koliki je porezni dugu Agrokora, a sad znamo i zašto - jer ga nisu ni znali. A premijer se poziva na kolegijalnost. Naši ministri otići će odavde kad za to bude ovdje 76 ruku."

9:47 Goran Aleksić je u ime Kluba Živog zida i Snage kazao je kako je Europska komisija prijavila Hrvatsku Sudu EU-a zbog nečinjenja ministra Zdravka Marića, koji nije pripremio Zakon o potrošačkom kreditiranju. "Zbog nepostojanja tog zakona građani RH su u nepovoljnijem položaju od ostalih građana Europske unije."
Naveo je kako su uputili pitanje vodećim strankam (HDZ-u, SDP-u i Mostu) a hoće li nešto poduzeti po pitanju fiksnih kamatnih stopa. "Vidimo da se vlast klima i ne znam kada će to biti riješeno."

9:34 Niz zastupnika je zatražio stanku: Goran Aleksić zbog novih poteza udruge Franak te tužbe koju je Europska komisija pripremila Hrvatskoj, Nikola Grmoja zbog novih informacija o Agrokoru i jučerašnjem potezu premijera Plenkovića, te Željko Jovanović i Branko Bačić zbog aktualne političke situucije.

Hrvatski sabor u petak nastavlja sjednicu raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda kojim se e-cigarete izjednačuju s ostalim duhanskim proizvodima, nakon čega bi trebalo glasovati o dosad raspravljenim točkama.

Ipak, s obzirom na krizu Vlade koja je u tijeku, ne bi čudilo ako dođe do izmjena dnevnog reda. Svi se pItaju kakav će potez povući predsjednik Sabora i lider Mosta Božo Petrov, čiju je trojica ministara premijer Andrej Plenković jučer razriješio jer su bili protiv odlluke Vlade da ne dade suglasnost na glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, što je zatražila oporba. Kratak pregled događaja tijekom jučerašnjeg turbulentnog dana možete pročitati OVDJE.

Jedan od scenarija koji su se mogli čuti jest i da bi Petrov na današnji dnevni red mogao uvrstiti glasanje o povjerenju Mariću, što može učiniti bez obzira na negativno očitovanje Vlade. No, budući da je jučer tvrdio kako Most ne želi rušiti Vladu, i takav je scenarij neizvjestan. Koliko je (ne)prospavana noć pametnija od večeri, saznat ćemo oko 9:30, za kada je zakazan početak sjednice Sabora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene