Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Prosvjed kazalištaraca

Kriza u HNK Osijek se nastavlja: 'Neprimjereno je da ministrica kulture pere ruke od kulture'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priča oko HNK Osijek se nastavlja. Iako je osječki gradonačelnik jučer prekinuo konferenciju za novinare Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi objavom da su plaće zaposlenika osječkog HNK potpisane i uplaćene, kriza nije prekinuta.

Okupljeni pred zgradom Ministarstva kulture u Zagrebu kazalištarci poručuju da će, ako se problem ne riješi, tražiti ostavku ministrice Andree Zlatar Violić. 'Mi ćemo doći ovdje, održati opernu predstavu, u botaničkom vrtu ako treba. Na Trgu bana Jelačića ako treba. Dići ćemo revoluciju ako treba', kazao je prvak opere u HNK Osijek Ladislav Vrgoč.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pala odluka HNS predlaže Berislava Šipuša za ministra kulture Slika nije dostupna Pronađena zamjena Pusić: Berislav Šipuš će mijenjati bivšu ministricu kulture

Grad Osijek povoljno iznajmljuje poslovne prostore

Kazalištarcima je jučer isplaćena plaća. No, to nije dugoročno rješenje. Bez intendanta HNK Osijek ne može normalno raditi. 'Problem s isplatom plaće kazališta u Osijeku nije riješen. On ostaje i dalje jer se osnivači grad Osijek i osječko-baranjska županija ne mogu dogovoriti i ne vidi se izgleda uopće da se dogovore o vršitelju dužnosti koji bi bio ovlašten onda potpisivati i organizirati rad u kazalištu', kazala je Ljubica Pilić iz Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Ne bude li dogovora, zahtijevat će kažu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić. 'Doista je krajnje neprimjereno da ministrica kulture pere ruke od kulture', kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnog sindikata.

U ministarstvu smatraju da je taj zahtjev preagresivan. 'Ministrica je razgovarala i sa županom i s gradonačelnikom, upozorila je, zamolila i tražila da se poštuje ono što mi želimo poštovati. Prije svega, to je zakon', kazao je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.

Po zakonu kazalište ne može funkcionirati bez intendanta, a HNK Osijek bez njega je više od mjesec dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene