Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umirovljenici razočarani

Kritike iz Bruxellesa zbog lošeg planiranja: Ništa od europskog novca za ugradnju dizala

Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Još ništa od ugradnje dizala uz pomoć europskog novca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Kao jednu od posljedica članstva u Europskoj uniji, mnogi su očekivali lakši i brži pristup do Europskih fondova. Kritike je ministrica Gabrijela Žalac od komisije dobila danas u Bruxellesu jer je Hrvatska loše planirala pa sada mora mijenjati planove.

U tim novim izmijenjenim planovima, neće biti novca za dizala u višestambenim zgradama.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac Afera Software Visoki kazneni sud donio odluku o porukama u kojima se spominje AP: "Radi se o plodu otrovne voćke" Nataša Tramišak KONTROLA TROŠENJA EU NOVCA Ministrica Nataša Tramišak: "Prve nepravilnosti zabilježene su zbog nepoznavanja Zakona o javnoj nabavi"

Gospodin Želimir tako će po stepenicama morati i ove godine. Od ugradnje dizala europskim novcem, za sada ništa.

„Ljudi po godinu dvije nisu izašli iz stana, jer ne mogu. Ako ih netko odnese dolje, mora ih nositi gore“, kaže Želimir Manenica, koordinator umirovljenika HP-a i HT-a.

Ministrica: "Tražit ćemo drugo rješenje"

Projekt dizala za sada neće u operativni program. Ministrica Žalac kaže kako će se tražiti drugo rješenje.

„Mi ćemo iznaći u okviru sadašnjeg operativnog programa neku nišu, ali sigurno ne u tolikom iznosu“, kaže Gabrijela Žalac, ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja.

Ono što smo ranije planirali, nismo dobro planirali.

„U pojedinim prioritetima nažalost zbog lošeg programiranja i loše definiranih potreba na terenu, imamo određenu bojazan da nećemo dovoljno dobro iskoristiti sredstva europskih fondova“, kaže ministrica.

Planirao je bivši SDP-ov ministar Branko Grčić koji je bio spriječen stati pred kameru, pa je odgovorila SDP-ova europarlamentarka koja je s umirovljenicima i radila na projektu.

„Mogu shvatiti da je ono što je SDP u svojoj vladi zamislio preambiciozno za HDZ. Dakle, stvar je pukla na najslabijoj karici, kao što sam se i pribojavala, na Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova“, kaže Biljana Borzan, SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu.

Umirovljenici razočarani

Umirovljenici koji su peticijom htjeli ubrzati vladu i dizalima pomoći gospodarstvu, razočarani su.

„I ja da sam u Europskoj komisiji bih drukčije razmišljao. Hrvati, ako niste sposobni potrošiti lovu koju dajemo na tanjuru, nemojte nas zezati“, kaže Želimir Manenica.

Jer po podacima, ispada, upravo tako.

I bez ugradnje liftova u višestambene zgrade, Hrvatska se, kažu stručnjaci, uspjela ubrzati u ugovaranju projekata. Do sada je ugovorila 38 posto dostupnog novca. No s isplatama stanje je puno drugačije. Do sada nam je isplaćeno tek milijardu eura.

A to, stižu upozorenja, nije dobro. I problema ima još.

„Naš problem je što smo mi jako zakomplicirali i procedure ugovaranja, i procedure provedbe i što kao država nismo stvorili pretpostavke da projekti kada ih jednom konačno uspijemo ugovoriti, teku nesmetano“, kaže Arijana Vela, konzultantica za EU fondove.

To bi se u ovoj godini, obećala je ranije ministrica, trebalo pojednostaviti.

No, u zadnjem izvješću komisija je prigovorila i što unatoč 600-tinjak zaposlenih na ovim poslovima, nema značajnog napretka.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene