Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaprijetio slanjem inspekcije

Beroš komentirao smrt u čekaonici Hitnog prijema: "Brinu me iskazi liječnika..."

Vili Beroš u Šibeniku
Vili Beroš u Šibeniku Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak da je zatražio očitovanje KB-a Sveti Duh zbog smrti dvoje pacijenata na bolničkom hitnom prijemu, ocijenivši krajnje neprimjerenim da smrt pacijenata prvo utvrdi rodbina.

"Zatražili smo očitovanje od te ustanove, ali i od njezina osnivača Grada Zagreba. Ako ne pošalju sve relevantne odgovore, uputit ćemo im zdravstvenu inspekciju", poručio je Beroš u Šibeniku na primopredaji brze brodice hitne pomorske medicinske službe.

Iz Uprave Svetog Duha u nedjelju su potvrdili dva smrtna slučajeva krajem veljače u čekaonici Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), te napomenuli da to nisu jedini slučajevi jer takve situacije na Hitnom prijemu nisu rijetkost.

Pročitajte i ovo Ivana Šmit Obitelj angažirala odvjetnika Predsjednica HUBOL-a o smrti pacijenata u čekaonici: "Teško je reći ima li odgovornih"

"Brinu me iskazi određenih liječnika da je manje-više normalno da pacijent premine tijekom obrade u OHBP-u i da to sazna prvo rodbina", rekao je Beroš te poručio da se "ovakve stvari ne mogu više u budućnosti događati".

Zbog obnove zagrebačkih bolnica rekao je da ne isključuje mogućnost većeg pritiska na OHBP-u na Svetom Duhu, no on kao ministar o tome nije obaviješten.

Pozvao je bolničke ravnatelje da na tjednim koordinacijskim sastancima u Ministarstvu zdravstva artikuliraju moguće probleme u funkcioniranju.

Pročitajte i ovo Pacijenti preminuli u čekaonici - 2 KB Sveti Duh Dvoje pacijenata preminulo u čekaonici Hitne: Obitelj jednoga angažirala je odvjetnika

"Da pacijenti preminu pa to prva dozna rodbina, to ja kao ministar smatram apsolutno neprimjerenim. Treba utvrditi što je bio osnovni uzrok smrti pa ćemo znati što i kako dalje", poručio je.

Pročitajte i ovo Ministar Vili Beroš na primopredaje brodice SAR 1 - 9 Kud polovi ovaj brod FOTO Kapetan Beroš: Ministar provozao prvu brodicu za hitne medicinske intervencije

U informatizaciji smo bolji od Njemačke i Italije

Beroš se osvrnuo i na informatizaciju zdravstvenog sustava, ocijenivši da "stojimo jako dobro", uz bok skandinavskih zemalja, bolji smo od Njemačke i Italije, i ustvrdio da se "velikim koracima ide u daljnju informatizaciju".

Posebno je istaknuo projekt elektroničkog kartona (eKartona), kojim se otpusna pisma i specijalistički nalazi mogu dijeliti između zdravstvenih ustanova. Infrastruktura za njegovu upotrebu uspostavljena je u svim zdravstvenim ustanovama, ali se još uvijek njime ne koriste svi djelatnici.

Do sada su upućena dva dopisa bolnicama da koriste taj sustav, a Beroš kaže da se razmišlja i o tome da se bolnicama ne plati postupak ako nalaz nije unesen u eKarton.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh - 2 Čeka se nalaz obdukcije Nova reforma, a stari problemi: Smrti u čekaonici još jedan primjer lošeg sustava

"Neki liječnici to doživljavaju kao dodatnu obavezu, a treba samo ubaciti karticu i pritisnuti tipku na tastaturi", istaknuo je.

Veseli ga, kaže, da ipak postoji napredak jer je prije nekoliko mjeseci samo 45 posto nalaza bilo uneseno u eKarton, a danas je to već preko 85 posto.

Plan je da se u idućih šest mjeseci do godine dana u sustav eKartona poveže i Hitna pomoć, kako bi liječnik na terenu imao sve podatke o pacijentu koji je zdravstveno ugrožen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene