Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zadnja proslava kao zemlja kandidatkinja'

Kosor: U borbi protiv korupcije nitko nas neće zastrašiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vezi Polančecove optužbe Kosor je rekla da ne želi reklamirati odvjetničke urede.

Vladu u borbi protiv korupcije nitko ne može zastrašiti, rekla je premijerka Jadranka Kosor danas novinarima, koji su tražili komentar izjave Damira Polančeca, osumnjičenog u vezi sa zloporabama u HEP-u, da ako je on kriv, kriv je i uži kabinet Vlade i HDZ.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

>> HEP je oštećen za više od pola milijarde kuna

Novinari su od premijerke Kosor i predsjednika Republike Ive Josipovića tražili danas komentar te izjave koju je jučer u zatvoru u Rementincu dao bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva saznavši za nove sumnje protiv njega, a medijima ju prenio njegov odvjetnik Anto Nobilo. Premijerka je kratko odgovorila da 'Vlada neće komentirati izjave odvjetničkih ureda i reklamirati ih', poručivši da 'nas nitko u borbi protiv korupcije ne može i neće zastrašiti'.

Na pitanje o mjerama štednje i povlaštenim mirovinama, uključujuči i braniteljske, kazao je da 'sigurno svi moramo položiti nešto na oltar reformi'.'Htio bih da najosjetljivije kategorije najmanje osjete reforme. Oni koji najviše imaju moraju i najviše participirati', kazao je predsjednik.

Izrazio je nadu da će vlada mjere provesti 'odmah i odlučno, bez kalkuliranja 'tajminga' i odgađanja neugodnih mjera'.

Kosor: Zaslužili smo završetak pregovora ove godine

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je na zagrebačkom Cvjetnom trgu u povodu tradicionalne proslave Dana EU-a da je Hrvatska zaslužila zaključenje pregovora ove godine i potpisivanje pristupnog ugovora.

>> Pusić: Hrvatska može do kraja godine završiti pregovore s EU

'Zaslužili smo zaključenje pregovora ove godine i potpisivanje pristupnog ugovora kako bismo do 2011. potpuno završili posao', rekla je premijerka. Izrazila je uvjerenje da je ovo posljednja godina kada Dan EU-a obilježavamo kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Uniji. Također je istaknula da do ljeta očekuje zatvaranje puno pregovaračkih poglavlja, a neskriveni je optimizam iskazala i glede poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima.

'Znamo što smo sve napravili u pogledu tog poglavlja, od borbe protiv korupcije do suradnje s Haškim sudom', rekla je Kosor.

Vandoren: Pregorovori se kreću u pravom smjeru

'Prošle je godine bilo 138 posto više presuda vezanih uz korupciju i organizirani kriminal u odnosu na prethodnu godinu', dodala je premijerka. Što se haškog tribunala tiče, kazala je, 'vlada je uvjerena da je posao obavila kako treba'.

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren potvrdio je da se 'pregovori kreću u pravom smjeru'.

Predsjednik Ivo Josipović, koji se pridružio obilježavanju Dana EU-a, također se osvrnuo na poglavlje o pravosuđu i odlasku ministra Ivana Šimonovića, ustvrdivši da "poglavlje 23 ima problema, ali da rješenje ne ovisi o jednoj osobi".

'Veliki sam optimist glede borbe protiv korupcije', rekao je šef države. Prema njegovim riječima, uz sve promjene u sustavu, važna je promjena svijesti građana kada je u pitanju korupcija. 'Hrvatska je zemlja koja je postala osjetljiva na korupciju', kazao je hrvatski predsjednik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene