Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ako sam kriv ja, kriv je i vrh Vlade'

HEP je oštećen za više od pola milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je nakon privođenja Ivana Mravka i obrade podigla pet kaznenih prijava.

Rano jutros policija je ušla u stan Ivana Mravka u Miramarskoj ulici u Zagrebu i započela pretres. Bivši direktor HEP-a Ivan Mravak je u pratnji policije u 10.10 izveden iz svojeg stana i priveden u policiju. Njegov odvjetnik  Ante Madunić nije tada znao reći za što je osumnjičen Mravak i je li formalno uhićen.  Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec samo potvrdio je da je u tijeku pretraga stana. U 13.30 priopćeno mu je da je uhićen, no iskaz u policiji nije dao, već će ga dati tijekom poslijepodneva u USKOK-u. 'Ja ga još nisam vidio. Po onome kakvih ja saznanja imam tereti se za član 333. i 337., dakle za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela i zlouporaba položaja i ovlasti', rekao je odvjetnik Ivana Mravka, Tomislav Grahorac.
 

>> Josipović: Istraga protiv Mravka treba ići do kraja

>> Kosor o Mravku: Imamo nultu toleranciju na korupciju

Poslijepodne je priopćenjem iz policije potvrđeno da su podignute tri kaznene prijave. Neslužbeno doznajemo da se, uz Mravka, radi o Damiru Polančecu, bivšem ministru gospodarstva i prvoosumnjičenom.

'Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta po nalogu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveo je kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana (1967., 1954. i 1944.), zbog osnova sumnje da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te da su pojedinačno, svaki od njih, počinili kaznena djela zlouporabe p'oložaja i ovlasti', stoji u priopćenju koje je potpisao Krunoslav Borovec i u kojem se ne spominje identitet osumnjičenika.

Pet kaznenih prijava

'Pored navedenih, kriminalističkim su istraživanjem obuhvaćena još dvojica hrvatskih državljana (1956. i 1958.) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti', stoji dalje. 'Utvrđena je osnova sumnje da je prvoosumnjičeni (1967.), zajedno s drugoosumnjičenim (1954.) kao predsjednikom uprave javnog poduzeća i trećeosumnjičenim (1944.) kao predsjednikom uprave poduzeća iz Šibenika dogovorio kako će to poduzeće za potrebe svoje proizvodnje u razdoblju od četiri godine od javnog poduzeća dobivati električnu energiju po nerealno niskim cijenama štetnima za to javno poduzeće. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je protiv petorice osumnjičenih podnesena kaznena prijava', stoji u priopćenju.

>> Grbić: Šteta u HEP-u je oko 600 milijuna kuna

Polančec: Miran sam

'Miran sam, koliko sam ja kriv, toliko je kriv i uži kabinet Vlade. Bio sam na užem kabinetu Vlade dok se odlučivalo o tome, ali ja ništa nisam potpisao', poručio je bivši potpredsjednik Vlade Polančec preko svog odvjednika Ante Nobila. USKOK Mravka sumnjiči da je HEP-u preprodajom struje nanio veliku štetu. Govori se o čak 500 milijuna kuna ili više. Struja je išla preko šibenske tvornice TLM. TLM je većinu jeftino kupljene struje prepuštao mostarskom Aluminiju.

Ivan Mravak smijenjen je s pozicije čelnog čovjeka HEP-a nakon što su u javnost procurile vijesti o malverzacijama u toj tvrtki u kojoj je fiktivno bio zaposlen i i Rade Buljubašić.

>> Zbog Buljubašića i Mravak pod istragom

Mravak je od rujna prošle godine s još četvoricom rukovoditelja u HEP-u osumnjičen da je zlouporabio položaj i ovlasti te oštetio HEP za gotovo 700.000 kuna jer je Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te mu po povlaštenoj cijeni prodao stan. Povratnik iz Australije 62-godišnji Buljubašić je plaću primao kao zaposlenik HEP-a, a zapravo je radio u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Mravak je nakon toga na prijedlog vlade smijenjen, a u tom slučaju brani se sa slobode. (Hina/Mi. Dr.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene