Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osvrćući se na sutrašnje ukidanje zadnje stope kriznog poreza, premijerka Jadranka Kosor je ustvrdila kako će to 'omogućiti hrvatskim građanima da lakše žive'.


Naglasila je kako se prošle godine morala donjeti ta, kako je rekla, za svaku vladu pretešku odluku o novom porezu. Podsjetila je kako je tom odlukom oslobođeno plaćanja kriznog poreza oko 900.000 umirovljenika i oko 600.000 zaposlenih. 'Ove su godine donesene izmjene zakona o porezu na dohodak, kojim je omogućeno da oko milijun i pol ljudi u Hrvatskoj ima veća primanja', ustvrdila je Kosor.

Vezani članci Ilustracija Vlasnik splitske tvrtke utajio porez i oštetio državni proračun za više od 170 tisuća eura Ilustracija - 6 Budućnost na dva kotača: Ulaganje koje nema alternative, Hrvatska bi tu mogla posebno daleko dogurati

Kada se sve to zajedno spoji vjerujem da će se lakše i bolje živjeti u Hrvatskoj, posebno ako se uzme u obzir i to da postoje naznake povećanja izvoza za prvih devet mjeseci te naznake povećanja industrijske proizvodnje, kazala je premijerka. Izrazila je uvjerenje da će se, kako je kazala, uz malo više zajedništva i potpore oporbe, savladati problemi.

'Činili smo što smo morali'

Kosor je novinarima rekla kako joj je odluka o kriznom porezu u njezinom mandatu predsjednice vlade bila jedna od najtežih. 'Činili smo što smo morali, ali smo donosili i neke odluke koje su značile olakšavanje gospodarstvu', rekla je dodajući kako je njezina vlada prva vlada koja je smanjila neporezna davanja za 20 ili 25 posto, kao izravnu potporu gospodarstvu.

>> MMF: Struka uz Rohatinskog, sindikalisti uz Kosor

>> 'Pogriješili smo kada nismo pozvali MMF'

'Našem programu potporu su dali i MMF i Rohatinski'

Upitana o upozorenju guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog kako su potrebne drastičnije promjene, Kosor je rekla kako su i MMF i Svjetska banka dale potporu vladinom programu gospodarskog oporavka kao i to da se taj program provodi. 'Tom programu dao je potporu i guverner Rohatinski i HNB', rekla je Kosor pozvavši sve u Hrvatskoj koji, kakao je kazala, 'nisu otok' da im u tome pomognu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju