Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesklad sa saborskom Deklaracijom

Kosor: Josipović me trebao obavijestiti o svom govoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ-a podržava izražavanje pijeteta prema svim žrtvama, ali ističu da je trebao osuditi i Miloševićevu agresiju.

Predsjedništvo HDZ-a izrazilo je danas žaljenje što se hrvatski predsjednik Ivo Josipović, 'unatoč odredbama Ustava', oko svojih poruka o hrvatskoj politici prema BiH nije konzultirao s vladom, a predsjednica HDZ-a i vlade Jadranka Kosor je, nakon sjednice Predsjedništva, izjavila kako smatra da je trebala biti obaviještena o onome što će Josipović reći u Sarajevu. 'Suština današnjih razgovora u stranci je da se svi mi koji imamo odgovornost za Hrvatsku moramo držati Ustava i zakona', rekla je Kosor nakon trosatne sjednice Predsjedništva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kako komentirate HDZ-ove optužbe na račun predsjednika Josipovića? Slika nije dostupna 'Ništa ne znam' Hebrang: Iz novina sam saznao da se radi o novom BMW-u

Kazala je kako nije bila upoznata s tim što će u Sarajevu govoriti Josipović, koji je u BiH parlamentu izrazio žaljenje zbog hrvatske politike prema BiH u 1990-ima. Kosor smatra da ju je Josipović trebao obavijestiti što će govoriti u BiH. 'Smatram da sam trebala biti obaviještena', rekla je Kosor novinarima, napuštajući HDZ-ovu središnjicu. Predsjedništvo HDZ-a priopćenjem je, pak, izrazilo 'duboko žaljenje što, unatoč odredbama Ustava, predsjednik Josipović nije svoje poruke koordinirao s vladom'.

Predsjedništvo ističe izuzetnu važnost izražavanja pijeteta prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost, vjeru i političku pripadnost, a Josipovićev poklon žrtvama u Ahmićima i Križančevom selu smatra pozitivnim korakom u promicanju kulture dijaloga, pravednosti i mira. Naglašavaju, međutim, da je Hrvatska prva priznala neovisnost BiH, te da je toj državi bila saveznik u borbi protiv velikosrpske agresije. 'Predsjedništvo HDZ-a žali što je u govoru predsjednika Ive Josipovića u Parlamentarnoj skupštini BiH izostala jasna osuda Miloševićeve agresije te je prešućen doprinos Hrvatske opstanku BiH, od zbrinjavanja stotina tisuća izbjeglica iz BiH do spašavanja Bihaća od novog genocida poput onoga u Srebrenici', stoji u priopćenju.

Predsjedništvo je najoštrije odbacilo dio Josipovićeva govora u kojem se tvrdi da je 'Hrvatska u 90-im godinama doprinijela politici koja je požnjela rat, smrt i sakaćenje stotina tisuća, milijune raseljenih, uništeno gospodarstvo i uništene obitelji'. HDZ tvrdi da su Josipovićeva stajališta u neskladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu iz listopada 2000., kojom je utvrđeno da je Hrvatska vodila "pravedan, legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome". Podsjećaju da je Deklaracija obvezala sve dužnosnike da, u skladu s navedenim načelima, štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata.

'Predsjedništvo HDZ-a inzistira na dosljednom poštivanju odluka Hrvatskog sabora i odbacuje poteze kojima se slabi parlamentarna demokracija', stoji u priopćenju, u kojem HDZ ističe i da će se 'i dalje zauzimati za politiku utemeljenu na prihvaćanju povijesnih činjenica, odbacivanju revizije povijesti Domovinskog rata, ali i snažnog usmjerenja prema budućnosti suradnje, međusobnog uvažavanja i prosperiteta u jugoistočnoj Europi'. Sjednicu na istu temu održao je i Klub zastupnika HDZ-a, a njegov predsjednik Andrija Hebrang najavio je da će o tome biti obaviješteni i svi županijski ogranci stranke. Neslužbeno se, pak, doznaje, da će premijerka Kosor poslijepodne o istoj temi razgovarati i s bivšim vladinim dužnosnicima iz 1990-tih.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene