Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijeri Višegradske skupine s kojima se prvi puta pridružila i premijerka Kosor naglasili su punu potporu Hrvatskoj na putu u EU.


Na sastanku u Budimpešti razgovaralo se i o mogućnostima Hrvatske koja postaje, po riječima njezine premijerke, jedan od važnih energetskih čimbenika u ovom dijelu Europe. 'Kolege su iskazali punu potporu. Iznimno sam zadovoljna, to je još jedan znak da je Hrvatska na kraju pregovora i da će uistinu brzo postati članica EU-a', rekla je Kosor u izjavi novinarima nakon sastanka s premijerima Mađarske Gordonom Bajnaijem, Češke Janom Fischerom, Poljske Donaldom Tuskom i Slovačke Robertom Ficom.

Vezani članci Slika nije dostupna Putinov posjet je lobiranje za vlastite energetske i geostrateške interese Slika nije dostupna Putin stigao u Zagreb

'Uz tu potporu na političkoj razini mi smo već danas razmatrali mogućnosti Hrvatske koja postaje jedan od važnih energetskih čimbenika u ovom dijelu Europe, svakako vodeći računa o našoj energetskoj strategiji koja je predvidjela vrlo konkretne poteze u sljedećim godinama. Mi smo, ja sam to kolegama iznijela, predvidjeli ulaganje od 15 milijardi eura u razdoblju do 2020. u energetskom smislu', kazala je Kosor. Konkretno se razgovaralo, po riječima hrvatske premijerke, o dalekovodu Ernestinovo-Pečuh koji se uskoro treba otvoriti, vjerojatno u travnju, o gradnji LNG terminala u sljedeće četiri godine, 'iznimno važnog u opskrbi Europe', o obnovljivim izvorima energije, prije svega izgradnji vjetroelektrana, te o plinovodu prema Mađarskoj.

Taj je plinovod 'iznimno važan doprinos u energetskom smislu koji Hrvatska također nosi u članstvo'. Odgovarajući na novinarsko pitanje Kosor je kazala da kriza nije usporila projekte i da je važno da je energetska strategija raspravljena. Hrvatska se i u energetskom smislu svrstava u krug europskih zemalja kao 28. članica, dodaje premijerka. Jadranka Kosor tijekom poslijepodneva sudjeluje na energetskom summitu proširene Višegradske skupine kojemu je tema energetska sigurnost, razvoj regionalne energetske suradnje, diverzifikacija energetskih izvora, kao i razvoj novih opskrbnih pravaca. Na summitu se Višegradskoj četvorki i Hrvatskoj pridružuju i kolege iz zemalja srednje i jugoistočne Europe, te predstavnici Europske unije, SAD-a i Međunarodne agencije za energiju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju