Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kreativnost i strpljenje

Samoizolacija teško pada učenicima i vrtićkoj djeci: Stručnjakinja otkriva kako im možete olakšati tih 14 dana unutar četiri zida

Koronavirus u školama - 2
Koronavirus u školama - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Koronavirus u školama - 1 Koronavirus u školama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus u školama - 2 Koronavirus u školama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus u školama - 3 Koronavirus u školama - 3 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus u školama - 4 Koronavirus u školama - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Koronavirus u školama - 5 Galerija 1/8 >>
Vinkovački učenici, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, nastavu će idućih 14 dana pratiti iz virtualnih učionica. U Hrvatskoj je sada zaraženo 134 učenika, manje nego na početku školske godine, no broj onih u samoizolaciji se udvostručio.

Sa stručnjacima smo provjerili kako djeci, pogotovo vrtićkoj, olakšati 14 dana koje moraju provesti unutar četiri zida.

Pročitajte i ovo Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje"

Pozdrav za učenike u školama danas su vidjeli tek rijetki. Jer nastava se u vinkovačkim školama preselila u virtualne učionice. Profesor Vedran Žadanj ujutro je održao svoja dva sata fizike. Sve je slično, kaže, kao i za vrijeme lockdowna pa su i učenici navikli.

"Ja bih rekao da su djeca su disciplinirana i pohvala njima osobito jer se brzo prilagođavaju novoj situaciji", istaknuo je profesor.

Online nastava provodi se u svim srednjim školama, ali i višim razredima osnovnih škola. U virtualno okruženje preselili su i neki četvrtaši iz župa gdje su se održale pričesti i krizme nakon kojih je zabilježen povećan broj zaraženih osoba.

"To je bio prijedlog prema stožeru, da stavimo i četvrte razrede 14 dana u online nastavu i ostale razrede kako bi zaštitili što je moguće više naše učenike i djelatnike", objasnio je ravnatelj škole Mario Lovrić.

U Vinkovcima je zaraženo četrnaestoro djece, a gotovo tristo ih je u samoizolaciji. Pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić uvjerava kako je sve to u cilju obavještavanja građana da se sprječava zaraza jer je dovoljan jedan učenik da raširi zarazu u kontaktu sa zdravima.

A na razini Hrvatske , prema najnovijim podacima, zaraženo je 134 djece. U samoizolaciji ih je 4398. Broj zaražene djece sada je manji nego prije početka nastave, no sada se i brže izlazi iz izolacije, nakon 10, a ne više 14 dana. U Zagrebu je situacija, poručuju iz Grada, itekako stabilna.

"Ukupno u osnovnim i srednjim školama imamo 49 učenika i negdje oko tisuću učenika u izolaciji. Situacija u vrtićima je više nego sjajna, niti jedno zaraženo dijete, a imamo ih oko 36 tisuća i od skoro sedam tisuća zaposlenih imamo ih samo četiri zaraženih", ističe Lovrić.

Kada je zaraženo jedno dijete svi vrtićarci idu u izolaciju. A zatvoriti trogodišnjake dva tjedna unutar četiri zida nije nimalo lako. Za kraćenje vremena nerijetko nastradaju i zidovi. Jelenina kći u samoizolaciji je završila zbog kontakta u vrtiću.

"Mi se zabavljamo, možda je tu nešto više crtića nego inače, ali em se crta, em se pleše, tek je naš početak, čeka nas još deset dana, imat ćemo korona fashion week doma, plešemo balet", priča nam majka Jelena kako animira kći.

Upravo kreativnost i strpljenje preporučuju i stručnjaci, uz savjet roditeljima da ne budu prestrogi prema sebi u tih izazovnih 14 dana.

Psihologinja Tea Knežević poručuje im da budu svjesni teških trenutaka koji nadolaze, te da budu nježni prema sebi i djeci po pitanju bilo kakvih očekivanja obiteljske idile jer se u dva tjedna sve lako i brzo promijeni.

Jer uz fizičko, ne treba zaboraviti i na mentalno zdravlje. Druženje s prijateljima u vrtiću i učenje u školi uz učitelje ipak ništa ne može zamijeniti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene