Pregled događaja koji su obilježili tjedan za nama donosi Ivana Pezo Moskaljov.

Galerija


Korak naprijed, nazad dva. Počelo je srdačno,a završilo diplomatskim skandalom. Nakon divljanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, gaženja hrvatske zastave koji nitko nije vidio i vrijeđanja naše delegacije - bilo je više razloga za odlazak, nego ostanak u Srbiji. Službeni Beograd osudio je, ali relativizirao Šešeljevu provokaciju.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) ''Cijele tjedan su nam pojele afere ministara, pa ispod radara prolazi lošija turistička sezona'' Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Od neotuđivog dostojanstva i savjesti do pučke kovanice "Bog na nebu, a euro na zemlji"

Opet se polemiziralo oko Jasenovca. Žrtvama ustaškog logora smrti poklonile su se čak tri odvojene kolone. Predsjednica ponovno u tajnosti.

A u tjednu u kojem su se zazivala čak dva referenduma - onaj za rušenje Istanbulske konvencije, ali i promjenu izbornog zakona. I oporba je krenula u novu bitku i pronašla temu: žele reviziju Vatikanskih
ugovora koji definiraju odnos Crkve i države
.

Dražen Jelenić preuzima posao Dinka Cvitana. Novi glavni državni odvjetnik najveći dio profesionalne karijere proveo je upravo u odvjetništvu. Vladajući njegovog nasljednika hvale, oporba u njegovom izboru traži skrivene motive. Novi šef DORH-a u nasljeđe dobiva i neriješene kapitalce, koji
nisu rezultirali pravomoćnim sudskim epilogom
.

Test za Jelenićev rad bit će i slučajevi protiv Zdravka Mamića, a on optužnicu za navodne milijunske malverzacije u Dinamu - ne priznaje! Sudit će se i šefu HNS-a Ivanu Vrdoljaku, HDZ - ovom koalicijskom partneru. Jer je, kao ministar gospodarstva prema optužnici, zastrašivao člana uprave
nuklearke Krško Hrvoju Perhariću prijetio i tražio da ode. Je li i čiji iskaz lažan, sada treba utvrditi sud.

33 godine zatvora za ubojstvo 3-ogodišnjeg sina. Kazna je to izrečena Chiari Pašić, Puljanki čiji je zločin šokirao Hrvatsku. Maloljetnica koja joj je pomagala dobila je odgojnu mjeru.

Vlada još traži način da vrati INU u hrvatske ruke, ključna poruka stiže od novog MOL-ovog čovjeka na čelu te kompanije. INA će zadržati samo rafineriju nafte u Rijeci, dio pogona u Sisku se zatvara!

U tjednu na izmaku napokon dobre ekonomske vijesti. Hrvatska je lani više zaradila, nego potrošila. Državne su financije u plusu za oko 2,7 milijardi kuna. Rast gospodarstva smanjio je udio javnog duga.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr