Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buja život

Jedino mjesto kojem poplave nose više koristi nego štete...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedino mjesto na kojem je poplava dobrodošla jest Kopački rit. Zahvaljujući njoj, u hrvatskoj Amazoniji život buja. Od danas je park otvoren i za posjetitelje. Brodom, čamcem, biciklima ili pješice - velik broj turista iz cijelog svijeta uživao je u poplavljenom Kopačkom ritu.

Poplava je donijela život u Kopački rit. 'Kako donosi život, donosi masu ribe, žaba, komaraca, kukaca, hrani ogromnu količinu ribe', kaže Hrvoje Domazetović, nadzornik u PP Kopački rit.

Pročitajte i ovo Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu" Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu"

Livade s trskom gotovo nema, samo vodeno prostranstvo. Prirodni fenomen šteta je propustiti. Brodom se prelazi s vode na kopno. U ritu turisti iz svih dijelova Hrvatske, regije, pa i daleke Palestine - hvale prirodu i kažu kako im je obilazak Rita bio vrlo zanimljiv.

>> Nabujali Dunav prouzročio štetu vukovarskoj luci, poljoprivrednicima, ali i turizmu

Dok poplava u naseljena područja može donijeti razaranje, Kopačkom ritu ona vraća ravnotežu. 'Nama dosta invazivnih vrsta koje nam ulaze, biljnih i životinjskih vrsta koje ne pripadaju inače, u ovakvim poplavama strada', dodaje Domazetović.

Lokvi gotovo i nema pa najezda komaraca neće stići iz Kopačkog rita. Nekima su gnjavaža, ali u ritu su dobrodošli. Hrvatska Amazona prihvatila je silinu Dunava i ublažila vodeni val. Zauzvrat je dobila bujanje biljnog i životinjskog svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene