Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s pristojbom

Nevjerojatna priča! Pogledajte kako je inkasator došao do osobnih podataka: ''Ne želim da ovo prođe neopaženo". Oglasio se i HRT

Zapisnik HRT-a
Zapisnik HRT-a Foto: Čitatelj
Kako HRT dolazi do podataka građana koji ne plaćaju pristojbu? Naš čitatelj tvrdi - zlouporabom podataka sa stručnih platformi. Za DNEVNIK.hr opisao je što se njemu dogodilo. O svemu se oglasio i HRT.

Treba li mijenjati način naplate pristojbe HRT-a? Očito je da naplata pristojbe na način kako se sada radi nije održiva i da stvara probleme svima pa i samom HRT-u.

Čitatelj navodi da ima stan u Zagrebu, no od svibnja živi i radi u Istri i tamo je evidentiran. U Zagreb dolazi jednom mjesečno samo na jedan dan i to nedjeljom kako bi pokupio poštu i provjerio je li sve u redu.

"Prošli tjedan neugodno me iznenadila pošta u kojoj sam dobio pismo od HRT-a. Poslali su mi Obavijest o pokretanju prekršajnog postupka i opomeni po zapisniku (broj i osobni podaci čitatelja poznati redakciji op.a.). U obavijesti se može pročitati kako je njihov kontrolor u srijedu, 14. rujna 2022. u 14:15 izašao na teren na adresu mojeg stana i utvrdio da imam TV uređaj i da ne plaćam pristojbu", navodi čitatelj.

Dodaje da je to nemoguće jer od svibnja ne boravi u tom stanu radnim danima. U Istri, gdje boravi poslovno, je u smješten u hotelu, a 14. rujna je u vrijeme koje se navodi u zapisniku - bio na radnom sastanku s više suradnika.

"Sve navedeno je detaljno evidentirano i lako dokazivo kroz dokumentaciju koju posjedujem. Dakle u moj stan nisu mogli ući jer ja nisam bio u njemu, a u stanu nitko osim mene ne boravi", navodi čitatelj.

"Ako su ušli u nekretninu, ušli su neovlašteno i nasilno bez mojeg znanja i odobrenja, a time počinili kažnjivo djelo Narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora", navodi čitatelj i dodaje da Kazneni zakon za takvo djelo predviđa kaznu zatvora.

"U Obavijesti mi praktički prijete odmazdom"

"Nadalje, u Obavijesti mi praktički prijete odmazdom: 'Plaćanjem zaostale pristojbe po opomeni možete izbjeći nepotrebne troškove i prihvaćate da Vas HRT prijavi kao obveznika...' Iz straha od njihove odmazde i znajući iz prve ruke za iskustva prijatelja kojima je HRT doslovno zagorčao živote, slao ovrhe na račun za nekretnine koje čak nisu ni bile njihove, niti su u njima živjeli, praktički sam bio prisiljen sam platiti ovaj račun iako se temelji na očito falsificiranim dokumentima i pod prisilom", objašnjava čitatelj.

"Prije plaćanja sam im slao mailove i tražio objašnjenje, ali su mi tek po plaćenom računu bahato odgovorili: 'Poštovani, kontrolor 6472 koji je bio kod Vas izjavio je da nije ulazio ni u dvorište nego na ogradi jer tamo imate zvono. Na njegov upit ustanovio je da razgovara s vlasnikom i kao što navodi u zapisniku da posjedujete prijamnik, ali nemate vremena za prijavu jer radite. Uplatom ste postali obveznik plaćanja mjesečne pristojbe'", navodi čitatelj.

I dalje je, kako tvrdi, nastojao doći do informacije kako je kontrolor došao do njegovih podataka s obzirom na to da je morao ući u dvorište zgrade kako bi uopće pozvonio na vrata.

"Prekršili su više od jednog zakona i pravilnika"

"Konačno sam dobio i zapisnik koji je još smješniji i kaže: 'Napomena kontrolora: obveznik odbija potpisati zapisnik, podaci iz katastar.hr. Razgovarao sa strankom, kaže da ima TV, ali da sad nema vremena jer radi'", dodaje.

Zapisnik HRT-a Zapisnik HRT-a (Foto: Čitatelj)

Čitatelj smatra da su u HRT-u uzeli njegove podatke s platforme katastar.hr bez njegova znanja i zloupotrijebili ih.

"Evidentno je i sigurno da su prekršili više od jednog zakona i pravilnika, što nacionalne razine, što očigledno vlastitih pravilnika. Nadalje, evidentno je i da je kontrolor naprosto falcificirao zapisnik, čime je očigledno prekršio i pravila vlastite struke, a o moralu neću ni govoriti", kazao je.

"U mojem slučaju su lažirali zapisnik do smiješne razine. Moja je sreća što se taj falsifikat može dokazati na nebrojeno načina", dodaje i navodi da je o svemu obavijestio Ministarstvo graditeljstva, Državnu geodetsku upravu i Agenciju za zaštitu osobnih podataka, no odgovor mu nije stigao niti od jedne institucije.

"Ne želim da zlouporaba podataka prođe neopaženo"

"Platio sam im, imam puno obaveza na terenu i nemam se vremena natezati na sudu s HRT-om, ali ne želim da zlouporaba osobnih podataka sa stručnih i drugih platformi prođe neopaženo. Svatko može pristupiti stranici katastar.hr i to je dobro, pogotovo za građane koji traže stan i žele provjeriti je li nekretnina u redu, ali HRT da 'skida' podatke s te stranice? To je zlouporaba!", zaključuje čitatelj.

"U nastojanju da se obranim od HRT-a sam kontaktirao razne udruge u zadnjih tjedan dana, pa čak i policiju. Ishod toga je da, zapravo, ne da nisam jedini koji ima problem s HRT-om, nego da nebrojeno ljudi ima isti problem. HRT doslovno maltretira građane", dodao je.

Pročitajte i ovo Ana Knežević, Udruga za zaštitu potrošaća Borba s pristojbom HRT-ovi inkasatori ispituju susjede, prepisuju imena sa sandučića: "Bio je baš agresivan, dijete se uznemirilo i počelo vrištati i plakati"

Radi li se doista o zlouporabi podataka i kako joj stati na kraj, upitali smo Državnu geodetsku upravu i Agenciju za zaštitu osobnih podataka. Upit smo poslali i HRT-u, objavljujemo njihove odgovore.

Oglasio se HRT

Upit o ovoj temi poslali i HRT-u, njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Zahvaljujemo na dodatnom interesu vezano za problematiku ispunjavanja obveze plaćanja mjesečne pristojbe i poštivanja Zakonom propisane obveze.

Sukladno č. 34. st. 1. Zakona o HRT-u (NN 137/10, 76/12, 78/16, 46/17, 73/17 i 94/18) svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i/ili televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske, dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Neosporna je činjenica da je čitatelj iz Vašeg teksta obveznik plaćanja mjesečne pristojbe, neovisno o korištenju prijamnika ili boravku na toj adresi.

Pristup javno dostupnim zbirkama podataka imaju svi zainteresirani, a osobito oni koji su zaduženi za provedbu drugih propisa", navode u svojem odgovoru.

Oglasila se Državna geodetska uprava

Od Državne geodetske uprave dobili smo odgovor koji prenosimo u cijelosti:

"Vezano uz Vaš upit navodimo kako je Državna geodetska uprava na navedenu temu zaprimila upit stranke.

Također, navodimo kako Državna geodetska uprava kao voditelj obrade prikuplja i obrađuje osobne podatke ispitanika temeljem Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina (NN br. 112/18 i 39/22).

Člankom 6. navedenog zakona propisano je da su podaci državne izmjere i katastra nekretnina javni", navode u svojem odgovoru u Državnoj geodetskoj upravi.

Oglasila se Agencija za zaštitu osobnih podataka

Dobili smo odgovor i od Agencije za zaštitu osobnih podataka. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

"Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila je pritužbu u vezi obrade osobnih podataka s platforme katastar.hr, tj. korištenja navedene platforme od strane kontrolora HRT-a.

S aspekta zaštite osobnih podataka napominjemo kako je za svaku obradu osobnih podataka potrebno postojanje zakonite svrhe i valjane pravne osnove, kako to proizlazi članaka 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Pročitajte i ovo Ilustracija OD LISTOPADA Njemačka uvodi porez na plin za potrošače: Hoće li i druge zemlje slijediti njezin primjer?

Podaci koje sadrži katastar.hr javno su dostupni podaci informativnog karaktera iz kojih je u bitnome vidljivo ime i prezime odnosno naziv vlasnika odnosno ovlaštenika pojedine nekretnine, međutim svaka fizička ili pravna osoba (odnosno voditelj obrade, u konkretnom slučaju proizlazi da bi to bio HRT) koja namjerava dalje obrađivati (koristiti) takve osobne podatke, dužna je za navedenu obradu pronaći pravni temelj u smislu odredbi članka 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, poštujući pritom načela obrade osobnih podataka i obveze iz članka 14. Opće uredbe o zaštiti podataka.

Nastavno na navedeno, svaki građanin od voditelja obrade ima pravo dobiti informacije o obradi njegovih osobnih podataka, što među ostalim obuhvaća i informaciju koji je pravni temelj za obradu osobnih podataka", odgovorili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene