Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAK-ova provjera boravišta

Kontrola zaposlenika pravo poslodavca ili 'uhođenje'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontrola stvarnog prebivališta zaposlenika HAK-a postavlja pitanje dopuštenih, ili barem prihvatljivih, granica zadiranja u privatnost.

Podsjetimo, HAK je prošli mjesec završio unutarnju kontrolu prebivališta koja je trajala od ožujka ove godine. Od 254 radnika provjera je obuhvatila njih 122 koji su imali prijavljeno mjesto stanovanja izvan mjesta rada. Rezultati su pokazali da su 22 radnika neistinito prijavila svoje prebivalište.

Pročitajte i ovo Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine Slika nije dostupna Stanodavci mu ne žele prijaviti prebivalište Sve o prijavi boravišta i prebivališta: Zakoni, kazne i procedure

No, iako je navedeni postupak pravo poslodavca neki radnici HAK-a tvrdili su da ih se tijekom kontrole pratilo, snimalo i fotografiralo. Iz HAK-a kažu da je postupak kontrole bio legitiman i legalan.

S tim se ne slažu sindikati kojima su se zaposlenici osobno povjerili. 'Nije primjereno da vas netko slika, tako reći, u krevetu. Par vozača mi je reklo da su ih, na neki način, ucjenjivali s tim intimnim stvarima', rekao je Stjepan Lisičak za Dnevnik.hr.

>> 'Nitko nikoga ne uhodi i ne snima'

U HAK-u su svjesni osjetljivosti ovakve kontrole te su se dobro pripremili. 'Dva odvojena pravna tumačenja potvrdila su da vršenje kontrole nije vrijeđalo ničiju privatnost te da je sve provedeno sukladno zakonu. Postupak je proveden bez kršenja propisa, narušavanja ljudskih prava ili zadiranja u privatnost radnika', rekao je Alan Vojvodić, glasnogovornik HAK-a.

Ipak, ostaje upitna terenska provjera i prikupljena foto-dokumentacija. 'Fotografirali su se, primjerice, portafoni ili ulazi zgrada, popis stanara, automobili. Ideja nije bila da se slikaju osobe, a sve nabrojano koristilo je kao neka vrsta podsjetnika gdje su sve te osobe bile', rekao je Vojvodić te je dodao da fotografije nisu ušle u izvješće te da se na predstavljanju rezultata nije otkrivao identitet radnika.

'Nikoga se nije snimalo u privatnom prostoru'

Vojvodić je napomenuo da se nije fotografiralo u privatnom prostoru i da je sve snimano s javne površine. 'Nitko nikome nije ulazio u stan niti se zvonilo susjedima na vrata. Za druge fotografije ne znamo, a ako nešto kola unutar tvrtke poslovodstvo za to želi znati', dodao je Vojvodić.

Nikoga se nije fotografiralo u privatnom prostoru. Sve fotografije su uslikane s javne površine, rekao je glasnogovornik HAK-a

Da je ovakva kontrola svojevrsna siva zona slaže se i Andrijana Bilić s Pravnog fakulteta u Splitu. 'Iz odredbi Zakona o radu sporni su modusi prikupljanja osobnih podataka radnika, odnosno, nije razvidno je li dopušten audio-video nadzor nad radom radnika. Problem je što ne postoji zakonski akt koji se odnosi na granice kontrole prebivališta', rekla je Bilić koja dodaje da pravo na osobnost u radnom odnosu nije apsolutno.

'Teško je precizirati ona područja života zaposlenika koja nemaju potencijalno djelovanje i na njegov poslovni život', dodala je.

Zaposlenici će imati priliku izjasniti se

'Prema ZOR-u, ako radnik namjerno prikriva mjesto prebivališta to se može smatrati svjesnim i višekratnim potkradanjem poslodavca. No, sredstva kojima se kontrola provodi su drugo pitanje', objašnjava Bilić. 'Pitanje skrivenog audio i video nadzora trebalo bi se regulirati na način da poslodavci imaju opravdanih sumnji u uključenost radnika u nelegalne i kažnjive aktivnosti, te da o postavljanju takvog nadzora imaju suglasnost sudskih tijela', rekla je Bilić.

Iz HAK-a su nakon objave rezulata najavili razgovore s radnicima koji su lažno prijavili prebivalište. Nedostatkom pravne zaštite, tj. različitog i širokog tumačenja pravnih normi, ostaje otvoreno pitanje što je, u slučaju s HAK-om, s pravima radnika koje se provjeravalo, a istinito su prijavili svoje podatke.

Smatrate li da je HAK zadirao u privatnost svojih zaposlenika?

  • Ne, HAK kao poslodavac na to ima pravo
  • Ne, mnogo je onih koji na prijevaru koriste naknadu
  • Da, zaposlenici nisu HAK-ovo vlasništvo
  • Da, provjeru je trebalo obaviti na drugačiji način

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene