Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neusklađenost s potrebama

Svi ih traže, a rijetko tko se želi školovati za ovo zanimanje: Sada bi ih platili i "suhim zlatom", ali...

Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska ne školuje dovoljno konobara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Ovo ljeto Hrvatska je uvezla oko sedam tisuća radnika u sektoru turizma, najviše u ugostiteljstvu. U isto vrijeme u Dubrovniku se na prste ruke mogu nabrojiti učenici koji žele biti konobari. Samo njih deset javilo se na 15 otvorenih mjesta za smjer konobar, što je nedovoljno za formiranje razreda.

Iz Sarajeva je u Dubrovnik kao konobarica došla raditi studentica Marina: ''Inače studiram u Sarajevu. Kada dođe ljeto, u Sarajevu je dosadno i onda dođem u Dubrovnik, radim tri-četiri mjeseca i bude super.''

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Napojnice u Hrvatskoj - 2 Dobra vijest za konobare Krenula još jedna novost: Ugostitelj za Dnevnik Nove TV otkrio plaćaju li ljudi napojnice karticama

Dok uvozimo radnu snagu, u turističkom biseru tek deset učenika želi upisati smjer konobar - planirano je bilo 15 mjesta.

''Dok god bude slika takva da konobar može biti svatko, odnosno da je biti konobar i konobariti isto, ne piše nam se dobro na upisima'', rekao je Ante Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Srednju konobarsku školu završio je Maro Fertić. Nakon prakse zaposlio se u hotelu i već pet godina na istom je radnom mjestu. ''U hotelima gdje sam radio praksu naučio sam sve te stvari i to mi je pomoglo. Imam masu prijatelja koji su završili ekonomsku, gimnaziju, pomorsku školu, nisu ni na brodu ni u kancelarijama, nego su na tacni'', kaže Maro.

Razlog je, uvjerava Perušina, što je zanimanje konobar godinama bilo degradirano. Upozorava kako treba ozbiljnije raditi na popularizaciji: ''Jedan dobar kvalificirani konobar znači puno, sami znate da su nam konobari mali amabasadori. Gost prvo dolazi u dodir s konobarom, pa tek onda kuša što je kuhar napravio.''

A kvalificiranu školovanu radnu snagu žele i ugostitelji. Plaće su u posljednjih godinu dana rasle i ima još prostora.

''Uvozimo jer da bi se moglo opstati, odnosno da bi tvrtke koje trenutačno posluju mogle raditi, nažalost mi nemamo vremena čekati da se u idućih 10 ili 15 godina neke stvari promijene'', rekao je Ante Vlašić iz Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Osim Dubrovnika problem s upisom u srednju konobarsku školu imaju i Poreč i Zagreb. Krajnje je vrijeme da država reagira - jer već se godinama ponavlja da tržište rada i obrazovni sustav nisu usklađeni.

Ravnatelj Perušina obavijestio je nadležno ministarstvo o stanju u školi i razred će ipak biti formiran. Radi se o razredu koji se kombinira sa smjerom slastičar i nije problem samo kod konobara. Trebalo je biti upisano osam slastičara, a javilo se samo troje učenika.

Neke se stvari moraju pokrenuti. Svi učenici iz ugostiteljskih grana da sada izađu iz škole, odmah bi na Stradunu i okolnim ulicama pronašli posao. Iz Ministarstva obrazovanja ponavljaju da je milijarda kuna iz europskih fondova spremna za obrazovanu reformu u strukovnom segmentu i da će to napokon uskladiti tržište rada i škole.

Danas su na Zavodu za zapošljavanje najtraženija zanimanja prodavač, konobar, čistačica, vozač i kuhar. Slobodnih radnih mjesta je 15.000, a u Hrvatskoj je nezaposleno 136.900 ljudi. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene