Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratili su se

Konkretni učinci posjeta SAD-u: 'To je taj osjećaj, kao kad ode svećenik u Vatikan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Mandić, jedan od predstavnika naših tvrtki u SAD-u posjetom je zadovoljan.

Zajedno s Vladinim izaslanstvom iz SAD-u su se vratili i predstavnici IT tvrtki. Nikakav konkretan poslovni dogovor nisu postigli, ali se nadaju da je Vlada ovim posjetom napokon shvatila važnost njihove industrije.

Pročitajte i ovo David Cameron u posjetu Vladimiru Zelenskom Prvi službeni put Prvi službeni put novog britanskog šefa diplomacije, Kijevu poručio: "Nastavit ćemo vam davati vojnu potporu" Putinovi časnici s aktovkom rijetko viđeno VIDEO Vladimir Putin snimljen s nuklearnom aktovkom?

'To je taj osjećaj, kao kad ode svećenik u Vatikan', kaže Ante Mandić.

I takav je otprilike bio posjet hrvatskog IT izaslanstva Silicijskoj dolini. Ispipavanje terena, stvar prestiža, ali bez konkretnog poslovnog učinka ili dogovora. Ipak, jedan od predstavnika naših tvrtki u SAD-u posjetom je zadovoljan.

'Mi smo bili samo promatrači, nismo čak bili ni zvanično dijelovi delegacije, ali je puno poruka preneseno i mislim da je to jako dobro da je Vlada mogla shvatiti što je važno hrvatskoj informatičkoj industriji i nadam se da će se nešto promijeniti', kaže Ante Mandić iz grupe IN2, Udruženje za IT pri HGK.

Grčić: Premijerov put u SAD dobar je povod za ostvarenje projekata

Iz cijelog posjeta, kaže Mandić, naše izaslanstvo moglo je naučiti da smo miljama daleko od modernog informatičkog društva.

'Mi još nemamo sređene te bazne registre. Mi nemamo ni javne servise za koje se mogu reći da su dostojni da se na njima napravi nadogradnja koja se tamo nudi', kaže.

Ali ono što imamo su dobre ideje i kvalitetni start up-ovi. I upravo na izvozu toga trebamo raditi.

'A šta rade? Prodaju pamet. Morate imati jedan laptop, i morate imati plastičnu karticu da bi mogli nešto plaćati i morate imati pristup mreži. To je sve. Mi imamo dosta start upa u Hrvatskoj za koje većina stanovništva ni ne zna da dobivaju milijunske iznose u dolarima', rekao nam je Ivan Vidaković iz Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Milanović se sastao s potpredsjednicom Microsofta, oboje zadovoljni

I dok naši informatičari već godinama tako zarađuju, Vlada ih je tek nedavno svrstala među strateške prioritete ulaganja. Ali zato tvrde - tvrtke koje smo posjetili zainteresirane su za suradnju i ulaganje.

''Ono što nama preostaje napraviti je follow up, da se nađemo ponovno s njihovim predstavnicima i konkretiziramo što smo načelno dogovorili', rekao je Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

IT-jevci kao najveći učinak ovog posjeta vide činjenicu da se o informatici sve više priča. Ali konkretna ulaganja u svoj sektor, i pomoć države - još uvijek čekaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene