Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska kriza

Sav hrvatski plin ostaje u Hrvatskoj? Filipović: "Za sedam kupaca postoje ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti"

Davor Filipović sazvao je konferenciju za medije na temu plina. Suprotno najavama, rekao je da sav plin neće ostati u Hrvatskoj jer Ina ima ugovore koje ne može raskinuti. No kaže, to su male količine.

Ministar gospodarstva i održivog razvojaDavor Filipović sazvao je konferenciju za medije. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Na čelo kriznog tima Plenković iza zatvorenih vrata imenovao ključnu osobu koja će brinuti da Hrvatska ne ostane bez plina Slika nije dostupna SMANJITI GORNJU GRANICU Većina članica EU-a protiv prijedloga o najvišoj cijeni plina, Filipović: "Trebamo uredbu koja će poslati poruku špekulantima da neće zarađivati u vremenu krize"

"Za sve bolnice, škole, vrtiće i institucije osiguran je hrvatski plin po cijeni od 41 eura. Jučer je Vlada donijela odluku koja ide u tom smjeru. Ini smo naložili da podigne proizvodnju za 10 posto. Što se tiče promjene uredbe koju smo jučer napravili, za sedam kupaca postoje ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti jer bi slijedile tužbe. Zato smo napravili taj izuzetak", rekao je Filipović. Kazao je da je tek osam posto raspoloživog plina izuzeto od odluke.

Čim ti ugovori budu gotovi, Ina će morati i taj plin transferirati HEP-u. 

"Sve raspoložive količine plina idu HEP-u, oni ih dalje transferiraju prema onima kojima plin treba. Jučerašnjom odlukom Vlade plin je osiguran za 120.000 građana. I oni distributeri koji imaju gubitke, moći će kupiti od HEP-a plin. A to će rezultirati time da se nikome u domovini neće povećati cijena do 31. ožujka", dodao je. 

"Najvažnije je da hrvatski plin ide hrvatskim institucijama", objasnio je. Kazao je da će biti dovoljno plina za sve hrvatske institucije. Opskrba je neupitna. 

Filipović je rekao kako su problem špekulanti jer su cijene kao da plina nema. A plina, kaže, ima. 

"Da je išta ovo valjalo, nikad se nešto ovako ne bi dogodilo"

"Kada se dogodila afera, poslali smo poruku da želimo promjenu Uprave Ine, došlo je do toga. Nakon toga smo rekli da hrvatski plin ide hrvatskim građanima. Kada pogledate što se dogodilo, postoje određeni rezultati. To mi daje oslon za optimizam", govorio je o koracima za promjenama u Ini i eventualnom vraćanju Ine u hrvatske ruke. 

Pričao je i o načinu upravljanja u Ini.

"Ono što je gospodin Ratatics rekao u razgovoru s gospodinom Krešićem u Dnevniku Nove TV, on je ostavio prostor za promjenom modela korporativnog upravljanja. To je neupitno. I predstavnici MOL-a s kojima sam razgovarao su spremni raditi promjene Jer, pazite, da to potpuno pojednostavimo: Da je išta ovo valjalo, nikad se nešto ovako ne bi dogodilo", dodao je.

Naglasio je i kako je važno da se rafinerija u Rijeci modernizira, ali da nestašica neće biti niti će građani zbog toga skuplje plaćati dizel ili benzin.

"Je li gospodin potpisnik tog memoranduma? Mislim da je. Kada se nešto događa, onda se u tom trenutku izražava nezadovoljstvo, a ne deset godina poslije. Zašto netko nešto potpiše, a onda deset godina poslije dolazi s naknadnom pameću", komentirao je jučerašnje svjedočenje Davora Mayera na Antikorupcijskom vijeću.

Kaže da je vijeće kompromitirano svjedočenjem Dragana Kovačevića.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene