Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezadovoljni novim zakonom

Socijalni radnici vladajućima: Ispričajte se korisnicima jer ste nas zatrpali administracijom

Sustav socijalne skrbi
Sustav socijalne skrbi Foto: Provjereno
Komora i Udruga socijalnih radnika upozoravaju na "velike teškoće" u primjeni novog Zakona o socijalnoj skrbi koji ih zatrpava administrativnim i birokratskim poslovima te ih još više udaljava od korisnika. Političarima poručuju da se ispričaju korisnicima i zahvale im na strpljenju.

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika i Hrvatske udruge socijalnih radnika u četvrtak su upozorili da sustav nije pripremljen za primjenu novih propisa u praksi te su poručili političarima neka se ispričaju korisnicima i zahvale im na strpljenju.

"Promjene koje smo trebali nisu se dogodile donošenjem novog zakona nego su nam nametnuti novi administrativni poslovi, potpuno birokratski pristup i iscrpljivanje stručnjaka poslovima koji nas još više udaljavaju od naših korisnika", upozorili su iz Komore i Udruge socijalnih radnika.

Pročitajte i ovo Socijalnim radnicima prijete svaki dan - 9 Socijalni radnici na udaru Oni pucaju po šavovima, a doživljavaju niz napada: ''Verbalna agresija nama je svakodnevica. Nije toliko problem vrijeđanja, nego svih napada i straha za vlastitu sigurnost''

Pročitajte i ovo Ispovijesti socijalnih radnica POGLEDAJTE VEČERAS Nakon niza kritika i napada na socijalne radnike Provjereno donosi i drugu stranu priče: "Kad mi netko kaže - ti si uhljeb... A moje radno vrijeme nije od 7 do 3"

Izvijestili su kako posljednjih mjeseci primaju brojne komentare i prigovore stručnih radnika Centara za socijalnu skrb vezane uz "alarmantno stanje" u sustavu socijalne skrbi i "velike teškoće" u primjeni novog Zakona o socijalnoj skrbi te ocijenili da sustav uopće nije pripremljen za primjenu novih propisa u praksi.

"Nedostaju sredstva, ljudi, kapaciteti za smještaj i pružanje usluga. Informatička podrška za sada je zamrla pa su nas vratili u prošlo stoljeće i, što je najgore, u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ignoriraju naša pitanja i očekuju da šutimo ili da se divimo takvim rješenjima. Sustav je sada ovdje radi samoga sebe", upozorili su, ali i dodali da socijalni radnici to ne mogu i ne smiju prihvatiti.

Prenijeli su i jedan od dopisa u kojima socijalni radnici s terena opisuju trenutno stanje u radu s korisnicima te se ispričavaju korisnicima jer "nemaju vremena za njih nego moraju sjediti u uredima i baviti se birokracijom kojom su ih zagušili novi zakoni i (dez)organizacija rada.

Iz Komore i Udruge socijalnih radnika zatražili su pak od resornog Ministarstva i svih političkih stranaka, vladajućih i opozicije, da se oni zahvale za strpljenje i razumijevanje svim korisnicima socijalne skrbi i ispričaju im se jer im nisu omogućili život dostojan čovjeka.

Pozivali su vladajuće, saborske zastupnike, predsjednika Vlade i predsjednika Republike da kažu je li sustav socijalne skrbi važan za hrvatsko društvo "ili su naši korisnici, pa i mi koji se za njih zalažemo, samo teret s kojim se ne znaju nositi i koji ih ne zanima".

Od odgovornih su zatražili da hitno preuzmu odgovornost za kolaps sustava socijalne skrbi i promjene odnos prema toj djelatnosti te poručili kako "račun danas plaćaju korisnici, a sutra društvo u cjelini".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene