Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Milana Sijerkovića

Ne baci kabana do Jurjeva dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumnist portala Dnevnik.hr ugledni je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Gospodin Sijerković neumorno piše već godinama i do sada je objavio više desetaka knjiga. Mnogi ga na TV ekranima gledaju od djetinjstva, a sada imate priliku čitati njegove kolumne na našem portalu.

Sveti Juraj je kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika. Štuje se diljem Europe, a pojedine ga države smatraju svojim zaštitnikom. Njegov je spomendan 23. travnja. Taj dan, Jurjevo (Đurđevdan), u pučkoj je meteorologiji jedan je od poznatijih i važnijih blagdana za dugoročno proricanje vremena. On je, naime najpoznatiji, datumski postojan, proljetni blagdan (Uskrs i drugi blagdani s njime povezani su pomični). Koliko je Jurjevo bilo prepoznatljiv i važan travanjski i proljetni blagdan svjedoči činjenica da je u prošlosti jedno od imena travnja (kakva su se u puku nadijevala svakome mjesecu prema najglasovitijem vjerskom blagdanu u njemu) bilo jurjevščak ili đurđevčak.

Premda njegov životopis sadrži mnogo zanimljivih i dražesnih legendi, smatra se da je Sveti Juraj bio povijesna osoba. Rođen je 280. godine u Lodu, u sadašnjem Izraelu. Njegov je otac bio rimski vojnik, potomak plemenitaške obitelji. Nakon očeve smrti Juraj odlazi s majkom u Palestinu, gdje stupa u rimsku vojsku. Ističe se znanjem i odvažnošću te postaje časnikom i zapovjednikom satnije. Tajno je prihvatio kršćanstvo. Nakon majčine smrti, Juraj je svoj je bogat obiteljski imetak razdijelio siromašnima, a svojim je robovima dao oslobođenje. Kad je rimski car Dioklecijan najavio plan za uništenje kršćana, Juraj mu se otvoreno, gorljivo suprotstavio. To je razgnjevilo Dioklecijana, te ga je dao zatočiti i okovati lancima. Po njegovu nalogu, mučili su ga na najokrutnije načine (među inim, privezali su ga za kotač s usađenim čavlima, kojega su pokrenuli) ali nisu uspjeli nadvladati njegovu velikodušnost i ustrajnost i slomiti vjeru u Boga. S Božjom pomoći sve su njegove rane zacijelile, pa je njegovo čudesno ozdravljenje mnoge pogane obratilo na kršćanstvo.Naposljetku je Dioklecijan naredio da se Jurju odrubi glava, što je učinjeno 23. travnja u palestinskoj Lidiji.

Pročitajte i ovo Promjenjivo oblačno vrijeme Mogući i pljuskovi Promijenjivo vrijeme diljem Hrvatske: Stabilizacija se očekuje u drugoj polovici tjedna Promjenjivo oblačno vrijeme Od utorka nove oborine Nastavlja se prevrtljivo vrijeme: U nekim krajevima se za vikend očekuje i snijeg

SVE KOLUMNE MILANA SIJERKOVIĆA

Legende o njegovu mučenju i smrti počele su kolati Europom već u 6. stoljeću. Glasovita je legenda o njegovoj borbi i pobjedi nad okrutnim zmajem koji je terorizirao jedno kraljevstvo, uzimajući ljudske žrtve. U poljodjelstvenim i stočarskim područjima Europe postao je neupitnim zaštitnikom zemlje, usjeva, zelenila i stoke, pa je time, posebice u Slavena, zamijenio starije pretkršćanske agrarne i stočarske kultove.

U njegovu životopisu nema bilo kakvih događaja koji bi ga povezivali s vremenom ili proljećem. Prikladan smještaj Jurjevog spomendana u vjerskom kalendaru u odnosu na klimatski kalendar odredili su njegovu znakovitost u pučkoj meteorologiji. Neprijeporno je da je puk zamijetio kako se pravo proljeće, sunčano i toplo, onakvo kakvo je prisutno u njegovoj predodžbi, ne zamjećuje na njegovu početku, nego nastupa otprilike mjesec dana nakon proljetne ravnodnevice. U pučkim vremenskim izrekama ponajvećma se naglašava toplina toga dijela godine, oko Jurjeva, To se povezuje s češćim pojavljivanjem anticiklona, koje donose sunčano vrijeme, pa već prilično jake sunčane zrake mogu primjetno ugrijati zrak.

Otud izreke: Jurij, potkuri! ; Ne baci kabana do Jurjeva dana! ; Nema proljeća do Jurjeva dana! Slična im je i sljedeća izreka, koja povezuje Jurjevo sa stanjem žitarica (premda ono ne ovisi samo o temperaturi nego i o oborini) i budućom ljetinom: Ako se na Jurjevo zec u žitu može skriti, onda će te godine dobra žetva biti!

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene