Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Predsjednica Republike, Kolinda Grabar-Kitarović, rekla je da je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o zrakoplovima F-16 za Hrvatsku


Kolinda Grabar-Kitarović je potvrdila novinarima da je razgovarala s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o problemima oko kupovine izraelskih borbenih zrakoplova F-16, dodajući da nije znala za probleme oko dozvole za koju se Izrael obvezao ishoditi od SAD-a za prodaju svojih zrakoplova.

Vezani članci Borbeni avioni (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Među ponuditeljima i Izrael: Hrvatska primila pet iskaza interesa za nove i osam za rabljene avione Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) "Sitnica" vrijedna 3 milijarde kuna: Pogledajte kronologiju propalog posla s izraelskim borbenim avionima F-16

Kaže da je jednom prilikom podsjetila Netanyahua i američkog predsjednika Donalda Trumpa da Hrvatska to čeka. Tada je to, kaže, shvaćala kao birokratski postupak od kojeg ni SAD nisu imune. 

"Tad se nisu očitovali ni jedan ni drugi ni o čemu niti smo znali. Rekao mi je sam premijer da ni on nije znao da su postojali neki problemi. O tome sam i ja saznala dva tjedna kasnije", rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da Hrvatska na to ne može utjecati jer je riječ o tehničkim pregovorima SAD-a i Izraela. Dodala je i kako još uvijek očekuje neke detalje od veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, no s njihovim veleposlanikom Robertom Kohorstom razovarala je u utorak. 

"Sinoć sam pitala veleposlanika i iz razgovora zaključujem da u ovom slučaju, obzirom da je riječ o ogromnom poslu koji će odrediti nacionalnu sigurnost, a i budućnost Oružanih snaga RH... Naravno, riječ je o ogromnim novcima, i zato treba postupati transparentno i odgovorno. Mislim da je u ovoj situaciji bolje ići temeljito u tom procesu nego ga okončati na brzinu. Jer apsolutno inzistiram da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno. U konačnici je, naravno, odluka na Vladi. Ali koliko sam čula od veleposlanika ovaj postupak bi mogao potrajati još koji tjedan. Koliko točno ne znam", kaže Grabar-Kitarović.

Ponovila je da je izraelska ponuda, od četiri koje je Hrvatska razmatrala, bila "daleko najbolja u svim svojim elementima". Postupak oko nabavke zrakoplova vodilo je Ministarstvo obrane, a ona je, kaže, tu i tamo bila izvješćivana o nekim elementima "uključujući od strane Amerikanaca da oni žele da budemo svi sigurni da Hrvatska u konačnici neće platiti bilo kakve dodatne novce za cijeli ovaj posao sa zrakoplovima".

Dodala je da je svojevremeno bilo otpora prema zadržavanju borbenog zrakoplovstva jer se smatra da to nije jedna od sposobnosti koje bi Hrvatskoj trebale. "Međutim, riječ je o suverenoj odluci, to su Amerikanci prihvatili i Hrvatska je političkim konsenzusom odlučila zadržati borbeno zrakoplovstvo. Dakle, bilo je pitanje najbolje ponude. Vidjet ćemo što će se dalje odvijati", kaže predsjednica.

Prije nego ozbiljno krene u politiku, Antonija je svima pokazala dekolte: Hoće li ona biti najseksi političarka?

Neobična obitelj: Obojica vole istu ženu, no i dalje su bliski prijatelji