Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do pada cijena tako skoro neće doći

Istražili smo: Kojim nekretninama će cijena rasti, a kojima padati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražili smo kakva je situacija na tržištu nekretnina i je li teška gospodarska situacija tamo ostavila traga.

Iako se nagađalo da će zbog manje potražnje nekretnina doći do njihovog drastičnog pada, to se još uvijek nije, i ako je vjerovati našim sugovornicima, i neće skoro dogoditi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke Cijene nekretnina - 3 Hrvatska je rekorder "Čim se iskopa rupa, prodaju se svi stanovi": Stručnjakinja otkriva hoće li cijene nekretnina i dalje rasti

Da je situacija ista kao što je bila i prošle godine, tvrdi Dubravko Ranilović, direktor Udruženja poslovanja nekretninama u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 'Rješavaju se zalihe, nema novih projekata', kaže.

'Neki od starih projekata se uspješno rješavaju, a ima i onih kojima ne ide tako dobro. Svakome po zasluzi', dodaje.  Naglašava kako i u doba ekonomske krize ima prostora za kvalitetne projekte, one planski ciljane s dobrim strategijama. 'Tržište postoji, jasno ne u onom obimu kao što je to bilo nekada', kaže Dubravko Ranilović.

>> Mladi lakše do stana! Država će graditi i iznajmljivati stanove

Na pitanje kako vidi hrvatsko tržište nekretnina u narednih godinu dana, direktor Tijela udruženja poslovanja nekretninama odgovara kako je vrlo teško i nezahvalno prognozirati takve stvari. 'Sve ovisi o gospodarskoj situaciji i o uvjetima banaka', kaže.

Recesija je učinila i jednu dobru stvar!

Naglašava kako je recesija, uz sve nedaće koje je sa sobom donijela, učinila i jednu dobru stvar. 'Više nema nerealnih cijena nekretnina koje su do tada postojale. Sada je kvaliteta dobila na vrijednosti i ona će imati kupca ili najmoprimca. Cijene nekretnina su sada znatno više u skladu s kvalitetom i s lokacijom, i to tržište prepoznaje', tvrdi Dubravko Hranilović.

Objašnjava kako se i ovo teško vrijeme određene nekretnine dobro prodaju, a ima sve više onih kojima ne cvjetaju ruže. Na pitanje hoće li u narednom razdoblju padati cijene nekretnina, Dubravko Ranilović kaže kako nema jedinstvenog odgovora. 'Ne možemo situaciju generalizirati. Ponavljam, ima nekretnina koje se i dalje uredno prodaju, i njima cijena zasigurno neće padati. S druge strane, ima onih koji se ne prodaju dobro, i njihovi će vlasnici, ukoliko žele prodati, morati sniziti cijenu', kaže.

'Neki od starih projekata se uspješno rješavaju, a ima i onih kojima ne ide tako dobro. Svakome po zasluzi',tvrdi Dubravko Ranilović Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine Euro - Interijeri, kaže kako se veliki pad cijena, koji se očekivao, nije dogodio. 'Sada je stanje stagnacije, u niskom smo startu  do Vladinih subvencija koje kreću kroz 10-tak dana, i koje se odnose isključivo na novogradnju', pojašnjava.

Dodaje kako očekuju odličan odaziv i kada su u prošla dva kruga,  sve subvencije iskorištene u rekordnom roku i da ih je bilo još, i one bi bile iskorištene. 'Ove godine se očekuje 600-tinjak subvencija i bojim se da će ih opet biti premalo', kaže.

Ipak, s dolaskom subvencija doći će do nekih promjena u cijenama. 'Dolaskom subvencija, odnosnom, povećanom prodajom novogradnje, doći će do pada cijena korištenih stanova. No, čim subvencije nestanu, cijena korištenih stanova ponovno će se vratiti na staro', pojašnjava Diana Perger.

Usporedila je najvišu cijenu stambenog kvadrata u npr. zagrebačkom naselju Špansko, i onu koja je danas na snazi. 'Najviša je cijena bila 2006. godine, i tada je kvadrat stajao između 1700 i 1800 eura. danas isti kvadrat stoji od 1500 do 1600 eura', kaže.

Naglašava kako je recesija dovela do kristalizacije na tržištu nekretnina, i što se tiče investitora, agencija i samih nekretnina. 'Propali su megalomanski planovi investitora, pale su nerealne cijene nekretnina i propale agencije kojima prodaja nekretnina nije bila jedino zanimanje', tvrdi. Ne želi se upuštati u prognoze o cijenama nekretnina u budućem razdoblju. 'To ovisi o previše faktora, isto kao da me pitate o cijeni dionica', sa smiješkom je odgovorila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene