Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna retorika

Koji su znakovi da Putin priprema nuklearni napad? Stručnjaci otkrivaju što bi ga moglo odati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Obavještajne službe pažljivo promatraju svaku aktivnost koja bi se mogla protumačiti kao planiranje nuklearnog napada.

Vladimir Putin jučer je još jednom zabrinuo svijet kada je u obraćanju naciji spomenuo nuklearno oružje.  

Pokretanje nuklearnog napada zadnja je mjera koju bi Rusija mogla iskoristiti, piše Newsweek, a stručnjaci kažu da bi u tom slučaju SAD to mogao detektirati i napasti prije nego što se Putin odluči na napad.

Hans Kristensen, direktor za projekt nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika, rekao je za Newsweek da bi Putin mogao brže djelovati s oružjem dalekog dometa, koje već i je u stanju pripravnosti, umjesto onog kratkog dometa, koje bi Rusija trebala izvaditi iz skladišta. 

Da obavještajna zajednica detektira aktivnost na mjestima tih skladišta - ukrcavanje bojevih glava na kamione i helikoptere ili pojačanu aktivnost među posebno treniranim jedinicama - to bi mogao biti znak da Putin planira napad oružjem kratkog dometa.  

S druge strane, uporaba oružja dalekog dometa mogla bi se očekivati ako bi se lansirne rampe, raketne podmornice ili krstareće rakete premještale u većem broju nego inače. 

"Zabilježio bi se i veći broj aktivnosti u kontrolnom i zapovjednom sustavu i općenitoj komunikaciji koja bi indicirala da se nešto događa", dodao je Kristensen.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček ZA DNEVNIK NOVE TV Komunikacijska stručnjakinja o Putinovoj neverbalnoj komunikaciji: Pogledajte što je za njega specifično i što sve otkriva

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Rusiji IZ MINUTE U MINUTU Kaos u Rusiji: U nizu gradova uhićeno više od tisuću prosvjednika na skupovima protiv mobilizacije

Rusija ima najveći broj nuklearnih bojevih glava na svijetu, prema Federaciji američkih znanstvenika, čak 5977. SAD ih posjeduje 4428, a Francuska je treća nuklearna sila s 290 bojevih glava. No, ističu kako točan broj za Rusiju nije poznat iz sigurnosnih razloga.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene