Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled godine

Koje smo političare u 2012. voljeli, a koje baš i nismo...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogledajmo kako su kroz godinu poitičari gubili na popularnosti i kako su oni kojima smo na početku godine davali podršku, tu podršku izgubili.

Početak godine za novog premijera bio je iznimno dobar što se tiče podrške građana. Zoran Milanović u siječnju je imao potporu 73 posto građana što je rekordno visoko za njega koji je do tada bilježio potporu između 40 i 48 posto građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ UVJERLJIVO PRVI Crobarometar otkriva: Milanović sve popularniji, za njega i lijevi i desni. Inicijativa za referendum utjecala na rejting Mosta Sabina Tandara Knezović NOVI CROBAROMETAR Tko je na tronu političke popularnosti u Hrvatskoj? Predsjedniku Milanoviću rejting se popravio, ali dvojici političara on je u - slobodnom padu

Zanimljivo kako nijedan premijer do tada na početku mandata nije bilježio tako visoku potporu javnosti, a dotadašnja rekorderka bila je Jadranka Kosor koja je pri preuzimanju kormila stranke i zemlje imala potporu 77 % građana. U siječnju, otkako je prešla u oporbu, imala je potporu 32 % građana. Svoju titulu najpopularnijeg političara godine već je u siječnju zaradio predsjednik Ivo Josipović koji je imao čak 88 % potpore. U top 5 najpopularnijih političara ušli su i Dragutin Lesar (61 %), Ivan Grubišić (59 %) te pokojni predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem.

Nakon početnog rekorda od 73 % na početku godine, potpora premijeru Milanoviću pala jer na 70 % dok je predsjednica najjače oporbene stranke ostala na 32 %. Najpopularniji političar i dalje je bio predsjednik Josipović, doduše s 4 % manjom potporom. Među pet najpopularnijih uz Josipovića i Milanovića smjestili su se ponovno Dragutin Lesar i Ivan Grubišić te Ruža Tomašić.

>> Kada HDZ-ovci biraju: Tko su najpopularniji ministri među njihovim biračima?

Dva najpopularnija političara, predsjednik i premijer, u ožujku su drugi mjesec za redom bilježili pad popularnosti, Milanović za 6 %, Josipović također čime je pao na 78 % što mu je bio najlošiji rezultat u dotadašnjem mandatu, a može se objasniti tada aktualnim 'slučajem ZAMP'. Među najpopularnija ponovno su se našli Lesar, Grubišić te Šprem dok je Jadranka Kosor pala na iznimno niskih 25 %.

Za Josipovića i Milanovića situacija se nije poboljšala ni u travnju. Predsjednik Josipović i dalje je najpopularniji, ali već drugi mjesec ispod 80 posto. Premijera Milanovića s drugog je mjesta na ljestvici najpopularnijih, unatoč padu popularnosti, istisnuo čelnik Laburista Dragutin Lesar. Elitno društvo pet najpopularnijih zatvaraju ponovno Ivan Grubišić i Boris Šprem.

Kako je godina odmicala tako je vodećim ljudima zemlje sve više padala popularnost. Predsjednik Josipović je u svibnju imao potporu 73 posto građana, a premijer Milanović 53 %. Pad potpore zabilježili su i Lesar i Grubišić. U najjačoj oporbenoj stranci došlo je do smjene vodstva pa je Jadranka Kosor mjesto predsjednice HDZ-a napustila sa samo 23 % potpore, a njen je nasljednik, Tomislav Karamarko, po dolasku na to mjesto zabilježio potporu 24 %. U svibnju je potpora tadašnjem potpredsjedniku Vlade, Radimiru Čačiću, pala do tada rekordno nisko, na svega 18 %.

Lipanj je donio odlične vijesti predsjedniku Josipoviću koji je tada prvi put nakon siječnja zabilježio porast potpore građane. No idući ljetni mjesec nije donio jednako dobre vijesti premijeru Milanoviću kojeg po prvi put više građana ocijenilo nepopularnim nego popularnim te je pao na četvrto mjesto po popularnosti , a prestigao ga je i Ivan Grubišić. Na popularnosti je nastavio gubiti i Tomislav Karamarko koji je pao na 27 % potpore građana. Popularnost predsjednika Josipovića ponovno je rasla te je on u srpnju imao potporu 77 % građana. U ljetnim mjesecima su na dnu ljestvice bili Željko Kerum i Radimir Čačić.

U kolovozu je Zoran Milanović malo popravio osobni rejting (na 51 %), no popularnost njegove stranke počela se topiti među građanima. Šef najjače oporbene stranke imao je priliku iskoristiti lošu ekonomsku situaciju u zemlji, baš kao i kadrovske i verbalne gafove vladajućih, no nije ju iskoristio te mu je potpora u kolovozu iznosila 28 %. Potpora predsjedniku Josipoviću počela je ponovno rasti te je dosegla 79 %. Taman kada smo pomislili da situacija po Radimira Čačića ne može biti gora, zabilježio pad potpore na svega 14 %.

Zoran Milanović je nakon kolovoškog oporavka krenuo u pad te je rujan završio s 44 posto potpore čime se i dalje zadržao na četvrtom mjestu po popularnosti. Od dolaska na vlast to mu je bio najlošiji osobni rejting. S tim je rejtingom i krenuo u kampanju. Tomislav Karamarko također je u rujnu izgubio potporu i došao na 23 posto. I on je mjesec završio s najlošijim rejtingom od preuzimanja stranke. Predsjednik Josipović pa je zabilježio blagi pad, ali se dalje nalazio na nedostižnih 76 posto potpore. Na drugom mjestu se i rujnu nalazio Dragutin Lesar, a na trećem Ivan Grubišić.

U listopadu je premijer Milanović konačno ponovno uspio probiti psihološku granicu od 50 % potpore građana, a rejting je uspio popraviti i Tomislav Karamarko koji je zabilježio potporu 27 % građana. Njihovim su stopama krenuli i ostali političari te su svoj rejting u listopadu popravili svi, uključujući Radimira Čačića kojem se potpora popela na 20 %.

Predsjednik Ivo Josipović i u studenom je bio najpopularniji političar. Podržavalo ga je 78 posto ispitanika. Premijera Zorana Milanovića podržavao gotovo svaki drugi ispitanik, a Tomislava Karamarka njih 22 posto. Popularniji od premijera i dalje su šef laburista Dragutin Lesar, Ivan Grubišić i predsjednik Sabora Josip Leko. 17 posto ispitanika pozitivan dojam ima o sada već bivšem prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene