Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noć muzeja

Koje ćete sve muzeje danas posjetiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Hrvatske večeras se održava Noć muzeja.

Program devete Noći muzeja predstavljen je jučer u Muzeju Mimara. Muzealci su se ponovno potrudili da raznovrsnim programom privuku što više posjetitelja u više od 180 institucija i više od stotinu gradova, što je dosad najviše sudionika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIZ MUZEJSKIH USTANOVA Počela Noć muzeja - pogledajte koje sve sjajne izložbe možete razgledati u hrvatskoj metropoli Slika nije dostupna 'Tesla u eteru' Noć muzeja obilježena je i u Drnišu

Ovogodišnja Noć muzeja simbolički počinje u petak u 18 sati u Gradskome muzeju Vukovar gdje će ministrica Andrea Zlatar Violić svečano otvoriti prvi dio stalnog postava u prizemlju dvorca Eltz, a publika će vidjeti povijest i razvoj muzeja te zbirku dr. Antuna Bauera, ali i obnovljene, najreprezentativnije prostorije dvorca s prikazom vlastelinstva Eltz.Tijekom noći posvećene umjetnosti, koja traje do jedan sat poslije ponoći, publika će uživati i u koncertima, radionicama, performansima...

Prvi se put uključila i Udruga Čuvarice Drenovci koje prikupljaju stare nošnje i održavaju radionice izrade zlatoveza, čunčanja, heklanja...  Zagrebački Umjetnički paviljon nakon sedam godina restauracije zgrade, sada bez skela publici predstavlja izložbu Praška četvorica i time otvara manifestaciju u glavnome gradu. Muzej Mimara će osim stalnog postava i izložbi predstaviti i multimedijalnu izložbenu prezentaciju Infrared design, vrijednu inovaciju koja otkriva nepoznate mogućnosti ljudskog vida.

U likovnome smislu umjetnicima pruža mogućnost izražavanja na sasvim nov način.Noć muzeja posljednja je prilika da publika vidi izložbu Bauhaus Ivane Tomljenović Meller iz kolekcije Marinka Sudca u zagrebačkoj Radničkoj galeriji. Kroz radove se predstavlja ideološki element estetike Škole za arhitekturu i umjetnički obrt koja je postavila temelje modernog dizajna. U muzejskoj noći godine sudjeluje i devet institucija iz Istre pod vodstvom Arheološkog muzeja Istre.

Uspješnost Noći muzeja dokazuje činjenica da je od 2005. i šest zagrebačkih muzeja koji su je pokrenuli manifestacija lani privukla rekordnih 325 tisuća posjetitelja.tisuća posjetitelja lani je bilo u muzejima, galerijama, knjižnicama, centrima za kulturu u 80 gradova na 180 lokacija diljem zemljegradova uključeno je u ovogodišnju devetu Noć muzeja - program je ispunjen bogatim popratnim sadržajima koncertima, radionicama... (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene