Križni put, sačinjen od kamenih gromada koje ukupno teže 100 tona, otvoren je u Posedarju kraj Zadra. Nastao je prema ideji 82-godišnjeg umjetnika, a kipari ga smatraju - najtežim na svijetu.


Umjetnost je ovo koja je nastala u kamenu, a od nje Križni put kakvog nigdje nema. Klesalo se u Posedarju duge 2 godine. I nema dijela kamena kojeg nije dotaknuo 82-godišnji Vinko Kajmak, kipar koji je cijeli projekt i osmislio.

Vezani članci Svećenik, ilustracija (Foto: AFP) Župnik traži tisuće kuna za križni put: ''Ljudi, dignite kredite jer tko ima više, taj je bliži Bogu'' Radnici na skeli, ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Orkanski udari bure nosili krovove i čupali stabla, vjetar odnio i prvu ljudsku žrtvu

"Nedaleko od ovoga, tu sam djetinjstvo proveo, vuklo me da nešto napravim", kaže Vinko.

Želja je bila jaka, pa je okupio Vinko 20 kipara iz cijelog svijeta.

"Zajedno sa kćerkom, koja je akademska kiparica, smo radili mjesec i pol", kazao je Ivan Pezdirc, kipar iz Slovenije.

Zajedno s izgrađenom Kristovom grobnicom, postaje Križnog puta su niknule uzduž dva i pol kilometra brdskog puta nad Posedarjem. Svaka od kamenih gromada visoka je od 2-3 metra, a teži od 5-10 tona. Procjenjuje se da svih 14 postaja teži rekordnih 100 tona.

Kipari smatraju da je ovo najteži Križni put na svijetu, pa su mnogi pohrlili vidjeti o kakvom je umjetničkom čudu riječ.

"Ja sam se zaista iznenadio, nisam očekivao ovako nešto. Postaje, znamo, ili su slike ili su neki reljefi, ali ovdje je baš, ono, kamen i u kamenu uklesan znak za svaku postaju", pohvalio je rad kipara i msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK.

Posedarci su dobili najljepši dar povodom ovogodišnje Korizme. Baš ovdje, kažu, željeli bi da zaživi i vjerski turizam.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr