Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na blokadu poglavlja 26

Vučić kaže da nije uvrijedio ni Hrvatsku ni Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Alksandar Vučić izjavio je u četvrtak da, regirajući na hrvatsku blokadu poglavlja 26 u pregovorima s EU-om, nije izgovorio niti jednu uvredu na račun Hrvatske i Hrvata.

"Iznosio sam samo činjenice. U redu je da oni objašnjavaju svojim građanima koliko sam ja loš, ali moj je posao da bijem teške bitke, ali i da zaštitim građane, zemlju, a ne sebe", rekao je Vučić novinarima u skupštini Srbije gdje je nazočio skupu "Ekonomist: Svijet u 2017".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić "Mali Rusi" Vučić: "Srbija se naoružava da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij" Aleksandar Vučić Sve objasnio Vučić objavio kad će se održati novi izbori u Beogradu: "Napravio sam jednu formalnu grešku"

Vučić je, komentirajući blokadu poglavlja 26 obrazovanje i kulture, Hrvatsku prije dva dana nazvao "falsifikatom Europe i europskih vrijednosti", ustvrdivši da je samo Zagreb imao primjedbe kojima je onemogućeno otvaranje tog poglavlja. Uz Hrvatsku, međutim, rezerve u vezi s tim pitanjem imala je i Bugarska.

Srbijanski premijer istaknuo je tada i kako "Europa nije nešto o čemu Srbiju mogu da uče oni za koje su partizani bili teroristi, a ustaše vojska", oni koji se plaše srpskih čokoladica i koji drže da povijest počinje floskulama o velikosrpskoj agresiji.

Na pitanje hoće li se uskoro susresti i razgovarati s nekim od hrvatskih dužnosnika, Vučić je danas novinarima rekao kako uvijek i sa svima želi razgovarati, ali da ovog časa "ne vidi o čemu", iako su, što se Srbije tiče, "vrata uvijek otvorena".

"Uvijek želim razgovarati s Hrvatima, ali u ovom trenutku ne znam o čemu. Ako mi pošalju neku agendu o kojoj bih se mogao izjasniti, volio bih to vidjeti", rekao je Vučić.

Podsjetivši da je detaljno naveo šta je sve Srbija obećala i uradila za hrvatsku manjinu poslije sporazuma koji je u lipnju potpisao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Vučić je rekao kako je "to napravio i nikoga u Srbiji 'nije boljelo'".

Kaže i kako je "ponosan što može da uraditi nešto za Hrvate u Srbiji", pitajući istodobno "šta su Hrvati uradili za Srbe u Hrvatskoj".

"Postavili su ploču u Jasenovcu na kojoj piše 'Za dom spremni'...", rekao je Vučić i ponovio da su "vrata uvijek otvorena".

"Ako postoji tema o kojoj možemo razgovarati - hajde da razgovaramo", rekao je srbijanski premijer. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene