Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku izvijestio je u četvrtak da je poslao u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Kazneni zakon te po uzoru na razvijene europske demokracije propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaškog režima i simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni".


"Prijedlogom zakona želimo u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje u Njemačkoj ili su pred usvajanjem primjerice u Italiji, koje su se jasno i nedvosmisleno odredile prema nacizmu i fašizmu, a vrijeme je i da Hrvatska to učini", kazao Giovanni Sponza (IDS) na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Izbori (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Nikad nije rano za pripremu: Ove su stranke već najavile kampanju za važan zastupnički dom Anka Mrak Taritaš, Boris Miletić, i Darijo Vasilić (Foto: Dnevnik.hr) Predstavnici Amsterdamske koalicije: "Vlada je dopustila ustaško divljanje i otvorila prostor za erupciju nasilja"

U Klubu smatraju da postojeće zakonsko uređenje ne rješava adekvatno tu problematiku budući da se propagiranje ustaškog režima tretira kao prekršaj.

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

"Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe glasat će za ovaj zakon", poručio je Sponza.

Na novinarski upit hoće li se prijedlog odrediti i prema simbolima komunističkih režima poput petokrake Sponza je odgovorio da je antifašizam temelj suvremene Europe i da su su antifašisti u Hrvatskoj nosili petokraku. "Bilo kakvo izjednačavanje antifašizma s ustaštvom iz našeg kuta gledanja je deplasirano", kazao je .

"Zvijezda petokraka je simbol Narodno oslobodilačke brobe (NOB) i ne može se izjednačavati s komunizmom", dodao je Sponza.

Što se tiče četničkih simbola, kazao je, to se podrazumijeva pod zabranom fašističkih simbola.

Osvrnuo se i na rad Vijeća za suočavanje s prošlošću koje , kako je kazao, nakon 70 godina raspravlja o tome jesu li fašistički i nacistički režimi bili zlo . "To je neprihvatljivo i poražavajuće i zato danas imamo normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru", zaključio je. (Hina)