Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslan prijedlog

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku izvijestio je u četvrtak da je poslao u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Kazneni zakon te po uzoru na razvijene europske demokracije propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaškog režima i simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"Prijedlogom zakona želimo u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje u Njemačkoj ili su pred usvajanjem primjerice u Italiji, koje su se jasno i nedvosmisleno odredile prema nacizmu i fašizmu, a vrijeme je i da Hrvatska to učini", kazao Giovanni Sponza (IDS) na konferenciji za novinare u Saboru.

Pročitajte i ovo Ignazio La Russa; Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Aveti prošlosti na sve strane Zvuči poznato? Šef parlamenta: ''Iskazivanje fašističkih pozdrava nije nužno uvijek zločin'' Slika nije dostupna "Opet se crtaju zemljovidi" Marjan Šarec o prisvajanju Slovenije: "Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju"

U Klubu smatraju da postojeće zakonsko uređenje ne rješava adekvatno tu problematiku budući da se propagiranje ustaškog režima tretira kao prekršaj.

Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.

"Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe glasat će za ovaj zakon", poručio je Sponza.

Na novinarski upit hoće li se prijedlog odrediti i prema simbolima komunističkih režima poput petokrake Sponza je odgovorio da je antifašizam temelj suvremene Europe i da su su antifašisti u Hrvatskoj nosili petokraku. "Bilo kakvo izjednačavanje antifašizma s ustaštvom iz našeg kuta gledanja je deplasirano", kazao je .

"Zvijezda petokraka je simbol Narodno oslobodilačke brobe (NOB) i ne može se izjednačavati s komunizmom", dodao je Sponza.

Što se tiče četničkih simbola, kazao je, to se podrazumijeva pod zabranom fašističkih simbola.

Osvrnuo se i na rad Vijeća za suočavanje s prošlošću koje , kako je kazao, nakon 70 godina raspravlja o tome jesu li fašistički i nacistički režimi bili zlo . "To je neprihvatljivo i poražavajuće i zato danas imamo normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru", zaključio je. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene