Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maksimalno smanjite štetu

Što učiniti ako vam kiša poplavi automobil? Ovo su ključni koraci

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Bilo da ste se vozili kroz duboku lokvu, slučajno ostavili otvorene prozore ili postoji problem s jednom od brtvi na vratima; voda može ozbiljno oštetiti vaš automobil, utjecati na njegovu mehaniku, kao i na njegov izgled. Čak i ako je unutrašnjost postala vlažna tijekom pljuska, mogle bi ostati mrlje i neugodni mirisi koji mogu utjecati na vrijednost vašeg automobila.

Ako se vratite do svog automobila i nađete vodu u kabini ili motor koji se ne pokreće, postoji nekoliko stvari koje trebate učiniti kako biste spriječili ozbiljnu štetu.

1. Ne pokušavajte upaliti automobil

Ako voda uđe u motor, prijenos ili sustav goriva, ne pokušavajte ponovno pokrenuti automobil. Ako uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne pokretati motor. Voda može uništiti unutarnje dijelove motora i uzrokovati "hidroblokadu", kada se klipovi ne uspijevaju stisnuti i kretati kako bi trebali. Ako dođe do hidroblokade, očekuju vas veliki računi za popravak. Iz tog razloga je najbolje auto "odvesti" kod servisera na provjeru.

2. Počnite uklanjati vodu

Što je manje vremena voda ostavljena da stoji u unutrašnjosti vašeg automobila, manje su šanse da će uzrokovati štetu i ući u mehaničke komponente gdje može uzrokovati veću štetu. Ako vaš automobil doslovno ima lokve u sebi, trebat će vam usisavač za mokro/suho da ih se riješite (ne pokušavajte koristiti svoj standardni usisivač jer biste mogli dobiti strujni udar). Standardni kućanski ručnici također dobro upijaju vodu.

3. Otvorite prozore

Dobar protok zraka neophodan je za isušivanje mokrog automobila i pomoći će u sprječavanju plijesni i neugodnih mirisa. Kada budete sigurni da ste izvukli što je moguće više vode, otvorite prozore i ostavite da se suši - po mogućnosti negdje pokriveno. Alternativno, uključite grijanje i stavite ventilatore na punu snagu da počnu isušivati ​​automobil iznutra.

Pročitajte i ovo Dino Škamo, voditelj smjene JVP Rijeka, i Katarina Jusić Težak dan iza njih Zapovjednik JVP-a Rijeka za Dnevnik Nove TV: "150 intervencija samo na riječkom području"

Ako vam je automobil poplavila kiša, postoji puno stvari koje mogu poći po zlu s njegovom mehanikom – i ispod poklopca motora i u kabini. U nastavku smo naveli neke od ovih uobičajenih grešaka i problema.

1. Problemi s elektronikom

Problemi s elektronikom mogu se pojaviti u kabini ako voda uđe nakon pljuska. Neki od najčešćih kvarova utječu na ožičenje, radio, računala, kontrolnu ploču i električne prozore. Ako mislite da je voda ušla u automobil, ne dirajte elektroniku dok se ne uvjerite da je suha jer riskirate strujni udar.

2. Hrđanje

Hrđa je očigledna stvar na koju treba obratiti pozornost kada je vaš automobil poplavljen zbog jake kiše. Može utjecati na sve izložene metalne dijelove, uključujući podvozje, poklopac motora i prtljažnik. Redovito provjeravajte sve metalne površine nakon poplave radi rane pojave hrđe i uvijek poduzmite korake da osušite automobil što temeljitije možete.

3. Mehanički problemi s pokretnim dijelovima

Voda može uzrokovati probleme s različitim pokretnim dijelovima na vašem automobilu. Neka vaš automobil nakon poplave temeljito pregleda automehaničar kako biste se uvjerili da sve radi kako treba.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja u Rijeci Nevrijeme poharalo grad VIDEO Dramatična snimka iz Rijeke: Vatrogasci i građani spašavali djecu iz igraonice

Sljedećih nekoliko dana pripazite na svoj automobil i uvjerite se da nema mirisa vlage ili vlage, što bi mogao biti znak da još uvijek curi ili da ste propustili dio vode.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene