Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Jakus/Pixsell)
Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Jakus/Pixsell) Foto: Goran Jakus/Pixsell

Nakon održane 35. sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o značajnom povećanju mjesečnih sredstava koja će se isplaćivati klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".


Klinici za infektivne bolesti  „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu prema uputi Ministarstva zdravstva utvrđen je novi povećani mjesečni iznos sredstava za Nacionalni respiratorni adultni ECMO centar u vrijednosti 1.500.000 kuna. 

Vezani članci Punkt za cijepljenje protiv gripe u Zagrebu Svake godine imali smo na tisuće slučajeva zaraze, ove godine - niti jedan! Stručnjaci objasnili što se dogodilo Ptičja gripa, ilustracija Nikad kraja: U Mađarskoj masovno klanje peradi zbog ptičje gripe

Značajno je to povećanje, s obzirom da je do sada taj iznos iznosio 375.000 kuna mjesečno

Povećanje iznosa odnosit će se samo na period od 1. siječnja 2019. do 31. ožujka 2019., a sve zbog trenutne epidemije gripe koja odnosi sve više i više života. Zbog specifične situacije zahtijeva se i posebna pripravnost osoblja. 

Nacionalni respiratorni adultni ECMO centar zadužen je za organizaciju stalne pripravnosti, odnosno 24-satne stručne službe koja sudjeluje u transportu pacijenata iz drugih bolnica u Republici Hrvatskoj, stoji u priopćenju HZZO-a. 

Podsjetimo, trenutno je broj umrlih od gripe ove sezone nadmašio brojku umrlih od cijele prošle godine, a očekuje se još minimalno dva mjeseca povećanog broja oboljelih od gripe.