Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući lošim hrvatskim zakonima i sporom pravosuđu, Željko Kerum neometano izbjegava plaćanje poreza kupujući jahte preko tvrtke, a potom ih koristi u privatne svrhe?, najnoviji su napisi po domaćim medijima. Koliko u ovim navodima ima istine otkrivaju naši vodeći porezni savjetnici.


Nakon što je javnosti priznao vezu s mlađahnom i trudnom ljubavnicom, splitski gradonačelnik i Fani uselili su se na njegovu luksuznu jahtu vrijednu 10-ak milijuna eura. Ne bi tu ništa bilo sporno da skupocjena jahta nije kupljena na tvrtku, pa bi se kao takva smjela upotrebljavati samo u poslovne svrhe. Naravno, ako gospodin Kerum svaki mjesec svojoj tvrtki ne podmiri račun za najam jahte.

Vezani članci Đurđica Jurić - 1 Detalji akcije protiv utajivača poreza, stručnjakinja objasnila cijeli proces: ''Moraju poznavati propise o PDV-u i najslabije karike u svakoj državi EU'' Ilustracija: Thinkstock Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija, doznajte o čemu se točno radi i što će se promijenitI

>> FOTO: Kerum i Fani sve češće su na njegovoj jahti

'Ako se uzme u obzir da jahta košta 10 milijuna eura, čista najamnina koštala bi 33.000 eura mjesečno', istaknuo je dr. sc. Vlado Brkanić, glavni urednik časopisa RRiF Plus, no to nije sve, jer tu je i PDV! S uračunatim PDV-om mjesečni najam jahte iznosio bi pozamašnih 49.200 eura. Dodatno se naravno postavlja i pitanje sukoba interesa s obzirom na to da se Kerum kao gradonačelnik ne bi smio miješati u upravljanje svojim tvrtkama, pa ni spavati na jahti koja je u vlasništvu jedne od njih.

Jahta samo privremeno 'stambeno' rješenje

Ipak, nastavlja stručnjak, to je manje važno sve dok Kerum položaj u gradu ne koristi za svoje privatne poslove. 'On je pametan čovjek i on će sigurno nekom u tvrtki naložiti da mu izda račun za najam', dodaje Brkanić. Stvar s jahtom i tako će uskoro biti riješena, jer kako se može doznati iz tiska, Kerum i Fani uskoro će se useliti u kuću na elitnim Mejama, koju je gradonačelnik, prenose mediji, također kupio na tvrtku.

Zbog tendencioznih napisa po medijima, reagirao je i odvjetnik obitelji Kerum, izjavom kako Željko i njegova sadašnja supruga Ankica Kerum neće voditi parnicu za podjelu bračne imovine. Tom izjavom, zaključili su mediji, dao je naslutiti kako se bračni par oko podijele imovine već dogovorio. Poreznici kažu to je mudar potez. Hoće li Kerum biti galantan poput Bernija Ecclestonea ostaje nam tek vidjeti, a na poreznoj upravi je da utvrdi je li se u ovom slučaju, kako prenose mediji, više nego očito zaobilaze propisi ili gradonačelnik iz poznavanja prava trgovačkih društava i njihove primjene u praksi ima čistu peticu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju