Vrhunac je sezone šparoga, a mnogi berači ne znaju za pravilnik o godišnjoj dozvoli. Od ove sezone dozvola se ne plaća, ali kazna je za ilegalne berače paprena, čak do sedam tisuća kuna.

Galerija


Vrhunac je sezone šparoga, a mnogi ih beru ne znajući da je za berbu na zemljištima kojima gospodare Hrvatske šume potrebno imati godišnju dozvolu.

Vezani članci Oružje, ilustracija (Foto: AFP) Liječnici opće medicine od sada će voditi računa o tome tko i u kojem stanju nosi oružje: Najavljeni izvanredni pregledi Noćna berba grožđa (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kad vinogradarima saveznik postane - Mjesec: Grožđe iz vinograda u Erdutu bere se noću

Godišnja se dozvola za branje u šumama mora zatražiti osobno, poštom ili elektroničkim putem. Donedavno je ona za osobne potrebe stajala i do 200 kuna.

"Od veljače je taj pravilnik promijenjen. Branje šumskih plodova, znači i šparoga, i gljiva, i svih ostalih vrsta za osobne potrebe je besplatno", govori ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Berba šparoga u šumi kažnjiva bez dozvole (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Berba šparoga u šumi kažnjiva bez dozvole (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Ali nije za one koji šparoge prodaju na tržnicama. Po svakom ubranom kilogramu Hrvatskim šumama trebaju platiti 20 kuna nakon što s njima sklope ugovor.

Prema Zakonu o šumama, dužnost je čuvara šuma od berača bez dozvole zatražiti osobnu ispravu, pregledati osobu, prtljagu ili prijevozno sredstvo te joj oduzeti šumske proizvode. Kazne za ilegalne berače kreću se od tisuću do sedam tisuća kuna.

Berba šparoga u šumi kažnjiva bez dozvole (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Berba šparoga u šumi kažnjiva bez dozvole (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Samo tko će taj zakon provoditi, hoće li to neko moći kontrolirati, ja ne znam", govori Ika Kruneš iz Raštana Donjih.

Dobro pitanje jer dozvole su bile obvezne i lani, ali Šumarska inspekcija nije imala niti jednu prijavu, niti je podnijela ijedan optužni prijedlog. Zaključak je samo jedan - ili je ilegalce u Hrvatskoj nemoguće otkriti, ili su naši berači doista savjesni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.