Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigli zahtjevi za zamjene

Nove promjene u saborskim klupama: Tko iz Sabora odlazi, a tko se vraća?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šest zahtjeva za dolazak odnosno odlazak iz saborskih klupa stiglo je do Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), koje će o njima raspravljati prije samog Sabora koji će to učiniti u četvrtak.

Četiri su zahtjeva zbog nespojivosti dužnosti, dva zbog mirovanja, odnosno ''odmrzavanja'' mandata, rekao je Hini predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

HDZ-ovi zastupnici Anđelko Stričak i Ivan Celjak izabrani su za župane, IDS-ov Tulio Demetlika za zamjenika župana, a Tomislav Tomašević za zagrebačkog gradonačelnika, što su dužnosti nespojive sa zastupničkom, pa će umjesto njih u Sabor njihove zamjene.

To su Nadica Dreven Budinski, Marin Piletić, Emil Daus, koji je bio zastupnik u prošlom saborskom sazivu, i Urša Raukar.

U Sabor se odlučio vratiti i Dario Zurovec (Fokus), koji ga je napustio u prosincu, a iz njega će otići njegova zamjena Davor Nađi.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor SMJENA U KLUPAMA Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji"

Nakon što je izgubio izbore, mandat želi aktivirati i bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (NZ), pa će zastupničke klupe napustiti Martina Grman Kizivat (SDP), koja ga je mijenjala.

Sad je jasno i da se bivši varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti) neće vratiti u Sabor jer mu je prošao rok u kojem je morao podnijeti zahtjev za povratak, a on to nije učinio.

Stajališta Reformista stoga će i dalje zastupati Natalija Martinčević.

Svoj povratak u Sabor, doduše najesen, najavio je i bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, kojega mijenja Danica Baričević.

''Izabrani sam zastupnik, svoj sam mandat zamrznuo jer sam se htio u potpunosti posvetiti radu u Splitu. Od jeseni ću se više posvetiti saborskom mandatu u kojemu ću i dalje raditi za Split'', rekao je Krstulović Opara kad je predavao vlast novom splitskom gradonačelniku Ivici Puljku.

Odlazak iz Sabora u izbornoj noći i angažman na razini Grada Zagreba najavila je i Rada Borić (Možemo), koju će, prema najavama, zamijeniti Ivana Kekin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene