Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stigla i predsjednica

Karlovac se priprema za poplave: Zbog rasta vodostaja grade se box-barijere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karlovac se priprema za poplave. Na sjednici Stožera civilne zaštite odlučeno je da se počinje s punjenjem vreća pijeskom koje su potrebne za box-barijere na područjima do kojih strojevima nije moguće pristupiti.

Na sjednici je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uz ministra obrane Damira Krstičevića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 1 Obnova iz pakla Žena upala u iskopanu rupu duboku tri metra, radove kao da izvodi tvrtka A je to, a neki su u suzama zvali gradonačelnika Krađa u Karlovcu - 3 Počinitelj nepoznat Ukradeno 306 metara cijevi iz centra grada: "Sad će se sigurno odugovlačiti još par mjeseci"

Nakon porasta temperature i intenzivnijeg topljenja snijega, vodostaji rijeka su u porastu, a u očekivanju mogućih poplava stanovnici karlovačkih naselja u prizemljima svojih domova podižu namještaj i sklanjaju stvari.

"Sad vidimo i te famozne box-barijere koje se ovdje pripremaju. Nadam se da ipak ovom prigodom neće biti potrebe za ovim sustavom zaštite, da neće doći do podizanja podzemnih i nadzemnih voda koje bi uzrokovale štete na ovom području", rekla je Grabar-Kitarović.

Krstičević je zahvalio ljudima koji rade na obrani od poplave. "Želim zahvaliti svim ovim ljudima koji rade na preventivnim mjerama, da grad Karlovac bude spreman na ovu ugrozu, rekao je Krstičević, koji je obećao i pomoć vojske u postavljanju nasipa bude li za to potrebe. 

Martin Barić iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje je u Vijestima Nove TV rekao da im vremenska prognoza zasad ide u korist.

"Ovo je sada maksimum vodostaja što se tiče snijega koji se istopio prirodnim putem. Na području grada Karlovca napravljene su sve aktivnosti pripreme obrane od poplave. Vidjet ćemo što je s tom južinom i kako će se to reflektirati", kaže Barić. 

Za moguće poplave pripremaju se i na području Ogulina. "Očišćeni su svi vodotoci. Trenutno su nam obje akumulacije poluprazne. Sva voda koja dolazi iz Gorskog kotara Dobrom preusmjerava se na hidroelektranu Lešće i nemamo trenutno nekog porasta vode", rekao je Barić. 

Box-barijere su postavljene više od dva kilometra uz najkritičnija mjesta u Karlovcu, koje bi trebale spriječiti da se ponove poplave iz rujna prošle godine. Ono što muči brojne građane jesu odštete koje su dobili, a iznose od 500 do 2000 kuna.

I karlovačkom gradonačelniku Damiru Mandiću jasno je da se radi o nedovoljnim iznosima. I nama je jasno da su to minimalni iznosi i da se ne može puno toga napraviti. Inače, radi se o odštetama iz 2014. i 2015. godine. U tom trenutku je grad Karlovac imao 2 milijuna kuna koje je iz svog proračuna podijelio građanima.
Država ovdje nije sudjelovala gotovo ništa", rekao je Mandić za Novu TV.

O financijskoj pomoći za Karlovčane na sastanku s predsjednicom Grabar-Kitarović i ministrom Krstičevićem nije se razgovaralo. "Uglavnom smo razgovarali o velikom projektu sustava obrane od poplava Karlovca koji nam je nužan i to nam je jedino u ovom trenutku bitno", kaže Mandić. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene