Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Logorište i Mala Švarča

U iščekivanju vodenog vala: Karlovac će se od poplava braniti box-barijerama, prve već postavljene

Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Hrvatske vode započele su s preventivnim mjerama obrane od poplava pa su tako u subotu u karlovačkim naseljima Logorište i Mala Švarča postavljene tzv. box-barijere.

Najavljeno zatopljenje moglo bi mnogim područjima u Hrvatskoj nakon snježnih nevolja donijeti nove - poplave.  Budući da je najviše snijega palo u Gorskom kotaru i Lici, po prognozama DHMZ-a topljenje snijega moglo bi se odraziti na nagli porast vodostaja u slivu Kupe, Korane, Dobre, Bregane, Sutle i Krapine te Save i njezinih lijevih pritoka. Najveća opasnost prijeti Karlovcu, od izlijevanja Kupe i Korane.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svibanjske poplave Stigla procjena štete za elementarnu nepogodu u Karlovcu, radi se o golemom iznosu Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda Poplave u Hrvatskoj Šef Hrvatskih voda: ''Iduća dva do tri dana su ključna''

Zbog toga su Hrvatske vode počele s preventivnim mjerama obrane od poplava na području Karlovca. U naseljima Logorište i Mala Švarča postavljene tzv. box-barijere.

Riječ je o montažnim elementima koji se mogu ispunjavati pijeskom, šljunkom ili zemljom dimenzija metar puta metar puta metar. Slažu se poput lego kockica, a visina može biti i do dva, tri metra. Na području Karlovca planira se postaviti između pet i šest kilometara privremenih barijera.

Do sada je ovakva vrst obrane od poplava korištena na manjim područjima, primjerice u Lekeniku koji je tako obranjen u prosincu prošle godine, no ovo je prvi put da se box-barijere postavljaju na ovako velikoj površini. Osim toga, trajnost im je dvije godine.

"S obzirom na velike količine snijega, osobito na području Gorskog kotara i Like te najavljeno zatopljenje za vikend i tijekom idućeg tjedna, očekivano će doći do topljenja snijega te porasta vodostaja. Prema trenutačnim prognozama, najavljeno zatopljenje na ugroženim područjima ipak bi trebalo biti postepeno, odnosno s očekivanim rasponom temperatura tijekom dana od nule do maksimalnih plus 10°C", ističu u Hrvatskim vodama. 

Stožeri za zaštitu i spašavanje grada Karlovca i Ogulina sastaju se redovito, a situacija se pomno prati.

No, svi vodostaji u Hrvatskoj su niski i trenutačno u domeni malih voda, ističu u Hrvatskim vodama.

Ćorić: Akcijom gradnje privremenih barijera branimo svaku kuću, trajna rješenja strateška

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je rekao da je ovo privremeno rješenje, a da je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade.

''To što je projekt gradnje sustava trajne obrane od poplava za Karlovac uvršten u strateške projekte Vlade jamstvo je da se od gradnje neće odustati, te da će se učiniti sve da bude izgrađen u što skorijem roku'', istaknuo je ministar Ćorić.

Naglasivši da su to ipak dugogodišnji projekti, Ćorić je rekao da se za njihovu realizaciju puno učinilo u proteklih sedam mjeseci, a ova privremena rješenja dio su akcija kojima se "u Karlovcu i Ogulinu brani svaka kuća koja se od poplava može obraniti".

Slično i za Ogulin

Ukupna dužina privremenih žičanih barijera punjenih šljunkom i pijeskom bit će oko pet kilometara, trebale bi biti postavljene u roku od 30 dana, a slična prepreka postavljat će se i u Ogulinu, za obranu od izlijevanja Gornje Dobre na gradske ulice. Takvo je rješenje direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao neprobojnim sustavom obrane.

Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Postavljanje box-barijera na području Karlovca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Za sada nije poznato koliko će materijala biti potrebno, po kojoj će se cijeni moći nabaviti, odnosno koliko će sve koštati, ali bit će manje od ukupne štete samo jednog naleta vode koja poplavi oko 500 kuća, što je šteta od oko deset milijuna kuna. Zato ćemo unatoč gradnji trajnih nasipa sada postaviti i privremenu 'boks barijeru' i to na kotu najvećeg ranijeg plavljenja", rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Damir Mandić poručio je građanima jednog manjeg djela na obalama Kupe, gdje se ponekad izlijeva i Kupa, da će i njih zaštititi sličnim rješenjem, a župan Damir Jelić poslao je poruku privatnim vlasnicima zemljišta da budu spremni na suradnju, kako za privremeno ustupanje svog zemljišta na korištenje Hrvatskim vodama za brzu uspostavu privremenog protupoplavnog zida, tako i oko predstojeće nagodbe za otkup. (N.C./Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene