Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bio na čekanju zbog pandemije

Kardinal Parolin zaredio Antu Jozića za biskupa. Komentirao i proglašenje Stepinca svetim: "Molimo se za to"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo imenovao je svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Antu Jozića 2. veljače 2019. apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi, s dostojanstvom nadbiskupa. Zbog teške prometne nesreće, njegovo je ređenje moralo biti odgođeno, a zbog pandemije koronavirusa termin je iznova pomaknut.

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin u srijedu je u Solinu za biskupa zaredio apostolskoga nuncija u Bjelorusiji mons. Antu Jozića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio Vatikan Poljski biskup podnio ostavku zbog skandala s orgijama: Sve je otkriveno nakon što je muška prostitutka kolabirala Slika nije dostupna Biskupsko ređenje mons. Ivana Šaška

Karidanl Parolin na upit Nove TV komentirao je odnos Svete stolice i Hrvatske i kada možemo očekivati proglašenje Alojzija Stepinca svetim.

"U Božje vrijeme, u Božje vrijeme. To je jedini odgovor koji vam mogu dati. Ali, molimo se za to", rekao je.

Kazao je i kako je zadovoljan odnosom Svete Stolice i Hrvatske.

„Baš smo jučer s premijerom procjenjivali status naših odnosa i zaključili da su vrlo dobri. Naravno, ovakvi događaji, kao moj posjet, prilika su da se unaprijede odnosi. Ali, rekao bih da su dobri, vrlo dobri“, zaključio je.

Parolin je u propovijedi rekao da ređenje, koje biskupa suobličuje Kristu, omogućuje biskupu i obvezuje ga da povjereni mu Božji narod vodi, čuva njegovo zajedništvo i brani ga od razdjeljenja.

Ređenje biskupa na isti način obvezuje da s autoritetom i hrabro naviješta Radosnu Vijest svakome koga susretne, nasljedujući krotkost dobroga pastira i pozornost stražara, koji izdaleka razlikuje tko donosi dobre vijesti, a tko se pokušava ušuljati u stado kako bi ga smeo i rastjerao, istaknuo je.

Podsjetio je na poziv pape Franje svakom nunciju da bude Božji čovjek; čovjek Crkve, s neizostavnom poniznošću potrebnom da "predstavlja lice, nauk i stavove Crkve, ostavljajući po strani svoja osobna uvjerenja"; te da bude čovjek pregovaranja, zajedništva, dijaloga i pomirenja, koji će u stalnim razgovorima strpljivo, nepokolebljivo i prilagodljivo širiti blagotvorni odsjaj Evanđelja po svem svijetu te raditi na bratstvu i miru među narodima.

"Pozvan si biti papin glas u državama i Crkvama u koje si poslan, sa zadaćom da objavljuješ, širiš i, ako je to potrebno, braniš papino učenje i stav Svete Stolice o glavnim pitanjima o kojima se raspravlja u suvremenom svijetu", poručio je Parolin mons. Joziću i dodao kako to treba raditi "s posebnom pažnjom prema dostojanstvu ljudske osobe u svim fazama njezina života i prema potrebama najsiromašnijih, dajući papin glas i glas cijele Crkve onima koji ga nemaju".

Istodobno, naglasio je kardinal Parolin, tvoja će briga biti da izvješćuješ Svetu Stolicu o potrebama i problemima, kao i o postignućima i nadanjima pojedinih Crkava i država kojima si poslan, kako bi papi pružio elemente na uvid i prosudbu, koje su prijeko potrebne za učinkovito vršenje njegove apostolske službe.

Podsjetio je da je mons. Jozić to već činio od 2009. do 2019. tijekom službe u Studijskoj misiji u Hong Kongu.

"To si pozvan činiti i sada, u novom kontekstu, u Bjelorusiji, koja na svom nacionalnom putu prolazi kroz teške trenutke", rekao je državni tajnik Svete Stolice i dodao kako nuncij može "računati, osim na Božju pomoć, i na miroljubivi te radišni duh ljubljenoga bjeloruskog naroda, na privrženost katoličkih vjernika svojoj vjeri, pod vodstvom njihovih pastira, u njihovoj želji za uspostavom bratskih odnosa s pravoslavnim kršćanima te na dobronamjernost onih kojima je sudbina zemlje iskreno na srcu.

Papa Franjo imenovao je svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Antu Jozića 2. veljače 2019. apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti, dodijelivši mu naslovno sjedište u Cisi, s dostojanstvom nadbiskupa. Zbog teške prometne nesreće, njegovo je ređenje moralo biti odgođeno, a zbog pandemije koronavirusa termin je iznova pomaknut. U međuvremenu, 3. rujna prošle godine, papa je poslao mons. Paola Borgiju za papinskog predstavnika u Abidjan, dok je 21. svibnja 2020. imenovao mons. Antu Jozića apostolskim nuncijem u Bjelorusiji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene