Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KANDIDATI ZA PREDSJEDNIKA

Što nas sve još čeka: Pjevaju bećarce, najavljuju skakanje padobranom.... "Nije ovo pretkampanja, ovo je žestoka kampanja"

Miroslav Škoro neće pjevati u Donjem Miholjcu(Foto: Dnevnik.hr)
Miroslav Škoro neće pjevati u Donjem Miholjcu(Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Tihomir Cipek (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Katarina Peović (Foto: Dnevnik.hr) Katarina Peović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Dalija Orešković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Miroslav Škoro u vinogradu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Predsjednica države o kandidaturi se još uvijek ne izjašnjava, no i to je već dovoljno da joj protukandidati pošalju oštre strelice, što nam može jamčiti sve samo ne dosadnu kampanju.

Miroslav Škoro zapjevao je bećarac u svom vinogradu pa se uhvatio škara i krenuo u berbu. No nije vinograd jedino što ima, iako se odmah pravda time da sve vlasništvo može pobrojiti javno.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Ilustracija Mala škola izbora Tko predlaže kandidate na parlamentarnim izborima?

Proizvodi graševinu, a u političkoj je areni, kaže, okružen s tri vrste kandidata. „Jedna vrsta kandidata je: ovo je dobro, svijet je lopta šarena, ode ja 'vamo, ode ja tamo i nek' ostane isto. Druga je vrsta koja kaže ovo je bezveze, ovim ljudima što imaju pravo postavljat ustavne suce i portire, ajmo im dat i da biraju predsjednika“, objašnjava nam Škoro. Treći je on, koji zaziva ustavne promjene i veće ovlasti.

Zoran Milanović ne bi ih mijenjao. On je u obilasku Hrvatske. Prisutan je na događajima od sajma u Gudovcu do festivala čipke, a najavaljuje i promjenu taktike.

„Nije ovo pretkampanja, ovo je žestoka kampanja. Kad počne formalna kampanja, onda ćemo imati drugi tip odnosa, nećete me moći vjerojatno ovako intervjuirati, dakle ovo je za mene vrijeme u kojem mogu reći jako puno“, jasno poručuje Milanović.

Baš poput Škore, nije propustio priliku da poravna račune s aktualnom predsjednicom. Poručio joj je da se i u samoj kampanji može „nastaviti skrivati ispod suknje ili šinjela HDZ-a i svojih šefova“.

Dok HDZ uspostavlja pravila ponašanja tijekom kampanje, nerijetko se spominju i sabotaže iz vlastitih redova, no aktualna predsjednica ne želi ni čuti za njih.

Vjeruje kako će članovi HDZ-a, kao i oni koji cijene njezin rad, izići na izbore i dati joj svoj glas. Od Vinkovaca i Krapine, pa do Korčule, predsjednica obilazi Hrvatsku, no formalne kandidature, unatoč pozivu na glasanje - nema. „O tome ne razmišljam, razmišljam samo pozitivno“, odgovara Grabar-Kitarović.

Profesor Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu uvjeren je da se i ona i Škoro zapravo bore za iste birače. Dodaje i kako smatra da aktualna predsjednica ima strah od izbora, pa zato i nije odlučna u objavi kandidature.

„Skakat će padobranom, letjet će jedrilicama, posjećuje djecu u vrtiću, to su potezi koji pokazuju da tu nema državničke dimenzije“ uvjeren je Cipek.

No zato Dalija Orešković ima program. Tvrdi kako ovlasti predsjednika nisu beznačajne, već su Hrvati na tu dužnost birali beznačajne osobe „po sadržaju, karakteru i nedostatku integriteta“.

Korupcija je problem, pa tako objašnjava kako bi ga riješila unutar postojećih ovlasti. „Pozvat ću vladu da sazove sjednicu i da na njoj raspravi moju strategiju suzbijanja korupcije do 2020. - 2025., to je u potpunosti razrađen, dobro koncipiran dokument“ sigurna je u sebe Orešković.

Kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović nudi pak radikalne promjene. Kaže kako je demokratski socijalizam vizija društva u kojemu bismo svi imali zadovoljene osnovne potrebe: javno i besplatno obrazovanje, zdravstvo, hranu i radno mjesto.

Uloga predsjednika važna je, kažu, simbolički. No ako ta funkcija ima smisla, onda ima smisla u tom obliku da se zagovaraju korjenite promjene u društvu, i to za narodnu većinu, a protiv elita.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene