"On je ozbiljan intelektualac", i prije nego je objavio kandidaturu, o Miroslavu Škori je rekao bivši predsjednik Ivo Josipović. Najnoviji službeni kandidat za Pantovčak ima vinograde, udio u IT tvrtki, posluje s nekretninama... Milanović živi od savjetovanja, a Kolakušić ima dosta ušteđevine.

Galerija


Mislav Kolakušić, Zoran Milanović i Miroslav Škoro jedini su do sad priznali da se namjeravaju kandidirati na predsjedničkim izborima. Istražili smo kako zarađuju za život...

Vezani članci Crobarometar - predsjednički kandidati (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ekskluzivno: Kako kotiraju pretendenti na Pantovčak nakon službene objave kandidatura Zoran Milanović o svojoj kandidaturi za predsjednika RH (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) - 3 Međusobno su vrlo različiti, no jedna im je stvar zajednička: "Ovako se ne moraju suočavati s pitanjima ni reagirati na kritike, ali..."

Tomovi knjiga, na zidu ploče i priznanja, a sve u masivnom drvetu. Miroslav Škoro kandidaturu za predsjednika objavio je iz pristojno uređene biblioteke. I nije ni čudo, Škoro nije samo pjevač lakih nota niti isključivo vicmaher za šire mase.

”Nemojte podcjenjivati gospodina Škoru. Gospodin Škoro je ozbiljan intelektualac“, rekao bivši predsjednik Ivo Josipović prije nekoliko dana, dok se još samo nagađalo hoće li Škoro u utrku za Pantovčak.

Miroslav Škoro završio je Višu građevinsku školu u Osijeku i postao inženjer, a diplomirao je i na Ekonomskom fakultetu na kojem je 2017. doktorirao. Jedan je od suradnika na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin. Dvije godine je studirao na američkom Community Colledge of Allegheny County.

Iza sebe Škoro ima impresivnu poduzetničku karijeru. Preko Campusa, tvrtke u vlasništvu njega i njegove supruge Kim Ann koja je i direktorica tvrtke, Škoro naplaćuje autorska prava i organizira nastupe. Lani su ostvarili 3,47 milijuna kuna prihoda i zaradu od 685 tisuća kuna. Tvrtka zadnjih pet godina povećava promet, a raste joj i dobit, piše Tportal.

„Tvrtka zapošljava četiri stalna i više ugovornih vrhunskih profesionalaca na polju glazbene produkcijem, dizajna i oblikovanja te IT rješenja. Sukladno postignutim poslovnim rezultatima, CAMPUS d.o.o. spada u red 6 posto najuspješnijih poslovnih subjekata u RH“, stoji na stranicama tvrtke.

Uz izdavačku kuću Campus i vinariju, suvlasnik je u dvije tvrtke s višemilijunskim prihodima.

U utrci za Pantovčak važan je i novac. Miroslav Škoro će, kako tvrde u njegovu timu, najvećim dijelom sam financirati kampanju, koliko točno ne žele otkriti, no tvrde neće biti rastrošan niti će dosegnuti najviši dopušteni iznos. A u prvom krugu izbora dopušteno je potrošiti 8 milijuna kuna. Oni koji uđu u drugi krug mogu potrošiti dodatnih milijun i 600 tisuća kuna. Na prošlim izborima tako je kampanja Ive Josipovića stajala 7,2 milijuna kuna, a Kolinde Grabar Kitarović 8,3 milijuna.

Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić (Foto: Pixsell)
Miroslav Škoro najavio kandidaturu za predsjedničke izbore (Screenshot: YouTube)

Pet posto udjela Škoro ima u IT tvrtki Omega software koja je prošle godine ostvarila prihod od 55,3 milijuna kuna i 12,7 milijuna kuna dobiti. Na stranicama te tvrtke vidi se impresivna lista njenih poslova sa državom i Gradom Zagrebom.

„Investirao sam u njih jer sam procijenio da je to dobar poslovni potez. Naravno da sam zainteresiran da njihovi poslovni rezultati budu dobri jer se to odražava na povrat moje investicije. No, da ne ispadne da izbjegavam konkretan odgovor, reći ću da je Omega sve svoje poslove i prije, a i poslije moga dolaska, dobivala na vrlo transparentnim i lako provjerljivim javnim natječajima. Tamo gdje je imala uvjete, prošla je, a tamo gdje ih nije ispunjavala, nije prošla.

U toj firmi radi više od 90 hrvatskih visokoobrazovanih inženjera iz područja informatike i računarstva, a ono što je najvažnije, svoj posao obavljaju izvrsno i do sada su svugdje dobivali pohvale za odlično obavljen rad. Omega ne uvozi i ne 'dila' na hrvatskom tržištu bjelosvjetske proizvode upitne kvalitete, nego razvija i proizvodi vlastita rješenja kroz vlastiti razvoj. Na to sam silno ponosan, iako imam samo pet posto vlasničkog udjela“, rekao je u Škoro magazinu Lider.

Škoro je s kumom Brankom Žibratom vlasnik firme MB Kvadrat. Posjeduju i iznajmljuju skladišne prostore, a u zadnje dvije godine bilježe gubitke. Lani je minus bio oko 100.000 kuna uz nešto više od 900.000 kuna prometa. Za tu tvrtku je Škoro rekao da će od nje više koristi imati njegovi unuci nego on.

Miroslav Škoro razvija i posao s vinom te posjeduje tri hektara pod vinovom lozom. Jedan je od 900 suvlasnika turističke tvrtke Mon Perin, koja je lani imala 11,5 milijuna kuna čiste dobiti, a ima i nešto dionica Hrvatskog Telekoma.

Zoran Milanović ima plaću od 3300 kn

Nakon fijaska na izvanrednim parlamentarnim izborima 2016. Zoran Milanović upustio se u privatne vode i otvorio tvrtku za savjetovanje. EuroAlba Advisory čiji je direktor i jedini zaposlenik. Tvrtka je prošle godine prihodovala 744.970 kuna, što je povećanje od 20-ak posto u odnosu na 2017. kada su prihodi iznosili 625 tisuća kuna. Nakon svih rashoda, ostala mu je dobit od 553.000 kuna.

Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić (Foto: Pixsell)
Zoran Milanović (Foto: Pixsell,Dalibor Urukalović) Foto: Pixsell,Dalibor Urukalovi?

Prema podacima Poslovne Hrvatske, sam sebi isplaćuje 3334 kune plaće, piše 24sata. Očito je živio od isplate dobiti, što je čest manevar poduzetnika koji tako državi plaćaju manje doprinose. 

Gotovo ništa se ne zna o tome koga točno Milanović savjetuje. Jedino poznato ime je ono albanskog premijera Edija Rame. To će morati objaviti za vrijeme kampanje.

Iza svog kandidata stoje, kažu u SDP-u, no trenutačno mu nude milijun i pol kuna. Doznajemo, Milanović će kampanju financirati i vlastitim sredstvima, tvrtka za savjetovanje uspješno mu posluje, očekuje pojedinačne donacije i donacije drugih stranaka. Naklonjeni su mu u Amsterdamskoj koaliciji, Krešo Beljak kaže Milanoviću novac ni ne treba za pobjedu: ''Oni koji ulažu novac u druge predsjedničke kandidate posredno ulažu novac u Zorana Milanovića, mislim da mu novac neće biti presudan. S druge strane se pojavljuje nekoliko kandidata koji će uložiti jako puno novca, a da se međusobno očerupaju, a korist od toga može biti ujedinjeni kandidat opozicije, uvjeren sam da će to biti Zoran Milanović.''

Kolakušić je na kampanju potrošio 21.000 kuna

"Nemam kredite i financijski sam u potpunosti neovisan. U ovu priču ulažem ne samo jednu od najboljih fotelja u Hrvatskoj, fotelju suca Trgovačkog suda u Zagrebu koja mi Ustavom RH garantira sudačko mjesto do 70 godine života i prihod od najmanje sedam milijuna kuna, nego ću uložiti i trećinu obiteljskog imetka.

Uvjeren sam da kada Antun poraste i shvati da je njegov otac dio njegovog budućeg nasljedstva uložio u bolje i pravednije društvo da mu stvori mogućnost da svojim radom osigura svoju dostojanstvenu egzistenciju, biti ponosan" objasnio je nedavno Mislav Kolakušić financiranje svoje kampanje za euroizbore na kojima se uspio izboriti za fotelju u EU parlamentu.

Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić (Foto: Pixsell)
Mislav Kolakušić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Od Državnog sudbenog vijeća tražili smo uvid u imovinsku karticu Mislava Kolakušića. 

"Obavještavamo vas da ne možemo udovoljiti vašem traženju budući da je Državno sudbeno vijeće, na 8. sjednici , Mislava Kolakušića, na njegov zahtjev, razriješilo sudačke dužnosti s 24. svibnja 2019.", rekli su u DSV-u. 

Prema podacima koje je predao DIP-u na kampanju je potrošio samo 21.000 kuna, a glavnina od toga "otišla" je na društvene mreže. Mislav Kolakušić tvrdi da na zagrebačkoj Savici posjeduje stan od 38 kvadrata te onaj od 16 kvadarata na Trešnjevci, suvlasništvo nad zemljištem od 2800 kvadrata, fotoopremu, alat, i dva automobila (Nissan Almera iz 2004. te Alfa Romeo iz 2006.), kao i 65.000 eura ušteđevine koju je naslijedio od majke.

U imovinskom izvješću za 2016. prijavio je dodatnu imovinu naslijeđenu nakon očeve smrti: stan u Zagrebu od 73 četvorna metra, zemljište od 930 četvornih hvati, polovicu građevinskog zemljišta od 707 hvati te izvanknjižno vlasništvo u voćnjacima i vinogradima te gotovinu u iznosu od 160.000 američkih dolara i 23.600 eura, pisao je Jutarnji list

Kao svoje sjedište u kampanji na izborima naveo je prostor na Trešnjevci, no novinari su se zapitali je li ipak samo fiktivno tamo bio prijavljen. Na zgradi nigdje nije bilo Tolušićeva imena, a na fasadi tek tabla Športsko-ribolovne udruge branitelja Domovinskog rata Trešnjevka “Jura Jarunski”. Ribolovci su za Jutarnji rekli da ne znaju da tamo Kolakušić ima sjedište.