Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za predaju ostala dva dana

Liste nisu ni predane, a kampanja je u punom jeku: Neki obećavaju svjetliju budućnost, a neki se neće ni natjecati

Kandidati na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr)
Kandidati na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kandidati na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iako sve kandidacijske liste još nisu predane Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), utrka za Europski parlament u punom je jeku. Dok su neke stranke u nedjeljupozivale na okretanje budućnosti, jedna je objavila da se na izborima neće ni natjecati.

Amsterdamska koalicija počela je programsku turneju po Hrvatskoj. Prva postaja im je Zagreb, zbog čega su spomenuli i kino Europa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

"Od početka se zvalo Balkan i ne bi se začudio da gradonačelnik grada Zagreba ne samo ukine kino Europa nego da vrati kino Balkan", rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Unatoč očitom manjku rasvjete u prostoru, obećali su svjetliju budućnost.

"Hrvatskoj je potreban reset, reset društva. Potrebno je da se vladajućim elitama koja su nas upropastile onemogući politički angažman i onda možemo možda razmišljati o nekakvoj budućnosti", rekao je Beljak.

U utrku se uključio i bivši koalicijski partner Amsterdamske koalicije – stranka Pametno. Sada surađuju s Unijom Kvarnera i računaju da će Ivica Puljak ući u Parlament.

"Očekujemo da ćemo postići barem jedan mandat jer smo mi ona građanska Hrvatska, Hrvatska koja se ovih dana buni i prosvjeduje", rekao je Puljak.

Za razliku od Pametnog i Amsterdamske koalcicije, HDSSB neće ni pokušati osvojiti mandatu u Europskom parlamentu.

"Ne želimo sudjelovati u ovim izborima jer ne želimo ići u izgubljenu bitku ili paradirati u kampanji. Mi nemamo dovoljno financijske snage", rekao je predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš.

Zato su svoju kandidacijsku listu Državnom izbornom povjerenstvu službeno predali HNS-ovci.

"Bilo tko s ove liste koji bude izabran u EU parlament će se odreći dijela plaće i preusmjeriti u stipendije za petero hrvatskih studenata", rekao je Matija Posavec, nositelj liste HNS-a.

U Saboru je u nedjelju bila i Zelena lista, na čijem je čelu s bivši HSS-ovac. Njima je, tvrde, najvažnija borba za okoliš.

"A ne teme prošlosti, ne teme Bleiburga, teme '41., već teme 2030. Svojim radom ćemo doprinijeti da se o tome raspravlja", rekao je Matić.

Svoju listu u ponedjeljak će DIP-u službeno predati HDZ i SDP, a sve stranke to moraju učiniti do srijede.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene