Na prosvjedu protiv zatvaranja Kina Europa u Zagrebu okupilo se dvije tisuće ljudi.

Galerija


Nakon što je objavljeno da se Kino Europa zatvara jer im Grad neće produžiti ugovor o zakupu, organiziran je prosvjed.

Vezani članci Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 Nakon potresa, u Zagrebu s oštećenih zgrada padaju cigle: "S krova je sletio komad. Tresla sam se i plakala. A u blizini su tri škole" Policija pronašla tijelo u stanu u Zagrebu i ozlijeđenog muškarca koji je brzo preminuo - 4 Pucnji i dvoje mrtvih, jedan od njih policajac: Objavljeni detalji užasa u stanu na zapadu Zagreba

Prosvjed je počeo u 19 sati, a ispred kina se okupilo dvije tisuće ljudi. Okupljeno mnoštvo vikalo je: ''Ne damo kino!''

Mnoge osobe iz javnog života podržale su prosvjed.

Jedan od njih je i redatelj Dalibor Matanić: ''Meni se ovo čini kao konačna pobjeda primitivizma u Hrvatskoj. Kada primitivci dođu u grad i uzurpiraju ga tako da ne poštuju kulturu grada, a kamo li filmsku umjetnost, onda se događa da je profit i tko zna koje malverzacije u gradu su bitnije od nečega što čini mali sjaj i dragulj u gradu, to je bilo Kino Europa.''

''Po meni Hrvatska nije primitivna, ali često se odgađa da njome vladaju primitivci, a to narod koji se okupio na ovom prosvjedu pokazuje da ne želi takvu Hrvatsku'', dodaje.

''Kino Europa za mene znači da uz sve te janjetine, sudstvo i korumpiranost, postoji neki moment da možeš pogledati neki normalan film koji ti daje neku nadu da će sve biti bolje, a ne ovakav Zagreb'', rekao je Matanić.

Na prosvjedu je bila i glumica Barbara Nola: ''Meni ovo kino znači jako puno, jer tu sam gledala najbolje filmove, u zadnjih deset godina jako puno toga naučila, vidjela, družila se s ljudima. Ovo je bitna kulturna institucija ovoga grada u kojem se održavaju veliki festivali koji su na neki način ogledalo prema svijetu, da nas svijet i Europa dožive kao grad kulture i pametan grad. Pozivam sve kojima je dosta da nasilje, politika urušavaju ovakva mjesta i obezvrjeđuju rad fenomenalne ekipe koja je napravila nevjerojatan posao. Ne možemo mi u ovako maloj zemlji stvoriti deset takvih ekipa. Neka dođu podržati inicijativu 'Ne damo kino''', rekla je glumica Barbara Nola.

Podsjetimo, uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), koji upravlja tom kinodvoranom, odlučili su zatvoriti kino Europa nakon što su u petak primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu.

S malo kompletnijom pričom oko cijele ove situacije uprava kina Europa javnosti će se obratiti u utorak u 17 sati i 30 minuta. Rekli su kako su odluku o zatvaranju kina donijeli pod snažnim emocijama. Kino se zatvara sutra, ali projekcije se nastavljaju od srijede.