Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog širenja lažnih vijesti

Grad prijeti tužbama zbog Kina Europa, a Bandić poručio prosvjednicima: "Uzalud vam trud, svirači"

Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr)
Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Grad Zagreb zaprijetio tužbama, traži javnu ispriku i demantij od najmoprimaca Kina Europa.

Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata. Odluka je to koju je u petak donijela uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF).

Pročitajte i ovo Opet krive zastave u Zagrebu? BANDIĆEVA OSTAVŠTINA Je li Tomašević smanjio broj zastava po Zagrebu: Novi gaf u metropoli, koliko to sve plaćamo? Provjereno: Milan Bandić - 3 Sve afere bivše vlasti Nakon smrti Milana Bandića uslijedile ostavke, smjene, istrage i uhićenja: "Ne smije se dogoditi to da se sve svede na 'sjaši Kurta, uzjaši Murta'"

Djelatnici Zagreb Film Festivala u petak su, naime, primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu.

Matić navodi i da su djelatnici ZFF-a još prije dvije godine čuli da će Kino Europa postati narodnjački klub, a nitko ih nije razuvjerio.

Na vijest o zatvaranju kina reagirali su i Zagrepčani. Okupili su se u subotu ispred kina i zatražili informacije o tome što se događa. Na prosvjedu protiv zatvaranja Kina Europa u Zagrebu okupilo se dvije tisuće ljudi. Okupljeno mnoštvo vikalo je: ''Ne damo kino!''.

"Uzalud vam trud svirači"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u nedjelju je kazao kako je 1992./1993. godine izvršena "tajkunizacija Kinematografa Zagreb" te dodao da je 1993. "uspio otkupiti kina od tajkuna". "Otkup pet kina nas je koštalo 3,5 milijuna eura", kazao je Bandić.

"Oni koji misle da je to njihova privatna prćija, kojima ugovor izlazi 1.6., da će se tamo napraviti ćevape ili cajke - to je smiješno", dodao je. Najavio je novi natječaj za najam Kina Europa nakon rekonstrukcije.

"Što se tiče ostalog, sve vam piše u priopćenju koje vam je uputio pročelnik", kazao je Bandić. Na pitanje novinara koliko će trajati radovi, odgovorio je: "Ne znam ja koliko će trajati radovi, trajat će onoliko koliko bude potrebno. A oni koji su u subotu prosvjedovali, moja poruka njima je - 'Uzalud vam trud, svirači'. To su moji politički oponenti", pojasnio je zagrebački gradonačelnik.

Odluku Borisa T. Matića o zatvaranju vrata Kina Europe za Festival tolerancije komentirao je riječima: "Ma, to je ubod komarca. To smo riješili za sat vremena. Ratovati s gradonačelnikom Zagreba je gubljenje vremena".

Priopćenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prenosimo u cijelosti.

U vezi s pokušajem manipulacije javnosti lažnim vijestima tzv. 'spinovima' od strane dosadašnjih najmoprimaca Kina Europa da Grad Zagreb planira u taj gradski prostor koji je zaštićeno kulturno dobro, nakon rekonstrukcije smjestiti, kako kažu 'narodnjački klub' te otkazivanja ranije ugovorenog otvorenja 'Festivala tolerancije – JFF' upućujemo sljedeće priopćenje:

1. Kino Europa će nakon nužne rekonstrukcije ostati art kino.

2. Aktualnim najmoprimcima istekao je desetogodišnji najam te su, u skladu s istekom Ugovora uredno i u skladu sa Zakonom izvješteni od strane vlasnika, Grada Zagreba da 01.06.2019. trebaju napustiti prostor. Za daljnje radove i osiguravanje fondovskog financiranja, osim vlasništva, nužan je i posjed prostora.

3. Pokušaj pritiska dosadašnjih najmoprimaca na vlasnika Kina Europa Grad Zagreb, iznošenjem utuživih laži da će 'Kino Europa odlukom Grada postati narodnjački klub' odbacujemo u cijelosti. Očekujemo odmah JAVNU ISPRIKU I DEMANTI od strane dosadašnjih najmoprimaca. U suprotnom ćemo protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena Gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

4. Ta lažna vijest o 'narodnjačkom klubu' trebala je poslužiti manipulaciji i mobiliziranju javnosti samo kako bi se izvršio pritisak da se nasilu produži ugovor dosadašnjim najmoprimcima. Pozivamo javnost da ne podliježe takvoj vulgarnoj i banalnoj manipulaciji temeljenoj na lažnim tvrdnjama. Ta jeftina i prozirna laž o 'narodnjačkom klubu' u kinu Europa nadilazi sve što je dosad viđeno u kategoriji 'fake news'.

5. Zbog štete koja je nanesena našim partnerima – 'Festivalu tolerancije – JFF' kojima je otkazano korištenje gradskog prostora Kina Europa od dosadašnjih najmoprimaca zatražiti ćemo nadoknadu štete. Festival je zbog te ucjenjivačke odluke dosadašnjih najmoprimaca morao biti preseljen u prostore kina SC-a neposredno prije otvorenja, čime je nanesena ogromna reputacijska šteta organizatorima i Gradu Zagrebu kao domaćinu festivala u međunarodnoj i našoj javnosti, te stvoreni nepotrebni dodatni troškovi. Taj čin svima jasno pokazuje o čemu se radi u ovom slučaju. Izražavamo žaljenje što su takvim skandaloznim postupanjem dosadašnji najmoprimci nanijeli štetu mnogobrojnim gostima i partnerima Festivala.

6. Grad Zagreb će rekonstrukciju i nužne radove na sanaciji zaštićenog kulturnog dobra izvršiti u najkraćem mogućem roku, nakon čega će Kino Europa nastaviti s radom kao art kino na zadovoljstvo svih građana grada Zagreba i cijele kulturne javnosti, Stoji u priopćenju Grada Zagreba koje je potpisao gradonačelnik Milan Bandić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene