Marihuana, ilustracija (Foto: AFP)
Marihuana, ilustracija (Foto: AFP)

Liječnik iz Kalifornije bori se za zadržavanje svoje licence nakon što je dječaku (4) propisao kanabis kao lijek za njegovoe nagle promjene naravi.


Doktor William Eidelman, liječnik prirodne medicine, rekao je roditeljima da će mala doza marihuane pomoći u kontroli ponašanja dječaka (4), a zapravo je postavio u potpunosti krivu dijagnozu za dijete s bipolarnim poremećajem te ADD-om (poremećaj deficita pažnje).

Vezani članci Kuća je gorjela u veljači (Foto: Foto: pozega.eu) - 3 Napušio se pa zapalio tatinu kuću: Sad mu mora platiti 400.000 kuna Zapljena droge, ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Dobar ulov policije: Uzgajali marihuanu u improviziranom šatoru uz sustav za navodnjavanje i ventilaciju

Regulatorno tijelo savezne države Kalifornije proglasilo je Eidelmanov čin "teškim nemarom" jer se nije konzultirao sa psihijatrom o stanju dječaka, prenosi BBC.

Dječakov otac s Eidelmanom je kontaktirao još 2012. godine jer se mališan ponašao loše u vrtiću. Ovaj mu je preporučio davanje male količine kanabisa, a slučaj je otkriven kad je od školske medicinske sestre zatraženo da dječaku da njegove kolačiće od kanabisa za ručak.

Regulatorno tijelo nije zatražilo ukidanje liječničke licence Eidelmanu zbog propisivanja marihuane dječaku, već zbog ranije spomenutog nemara i posve krive dijagnoze dječakova zdravstvenog stanja.

Eidelman se na odluku žalio 4. siječnja 2019. godine i naglasio kako će nastaviti voditi liječničku ordinaciju. Njegovi odvjetnici kažu da je uspio ishodovati odgodu ukidanja liječničke licence do nekog budućeg saslušanja.

Medicinski kanabis legalan je u Kaliforniji od 1996. godine, a sam Eidelman procjenjuje kako ga je kao lijek propisao tisućama pacijenata bez posljedica.