Obavijesti Pretražite Navigacija
Procedura

PALA JE VLADA - A ŠTO SADA?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor u četvrtak je izglasovao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time je, nakon četiri i pol mjeseca, pala i vlada kojoj je Orešković bio na čelu. No, što sada?

Padom vlade počeo je teći ustavni rok od 30 dana u kojemu parlamentarne stranke mogu pokušati formirati novu većinu i imenovati novoga premijera i vladu.

Pročitajte i ovo Dritan Abazović Nakon tri mjeseca Pala vlada Crne Gore: Abazović tvrdi da ga ruše ljudi povezani s ubojstvom Ive Pukanića Referendumska inicijativa Zaštitimo hrvatsku kunu PROTIV UVOĐENJA EURA Idemo li na još jedan referendum? Ustavni stručnjaci otkrivaju koje su im šanse

Ne uspiju li to, predsjednik Sabora obavijestit će o tome Predsjednicu Republike Hrvatske koja će odmah raspustiti Hrvatski sabor i raspisati parlamentarne izbore, koji se mogu održati najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja Sabora.

Dosadašnja vlada, premijer i ministri, nastavit će raditi svoj posao do izbora nove vlade.

Na opoziv Vlade žurno je reagirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će već u petak ujutro početi konzultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića.

To nastojanje mogli bi im spriječiti prijedlozi za samoraspuštanje Sabora, koje su u proceduru uputili Hrvatski laburisti i čelnik Živoga zida Ivan Sinčić.

Potpise za raspuštanje Sabora prikuplja i SDP, koji sa svojim koalicijskim partnerima ima 56 zastupnika. Njihovu su inicijativu potpisala i tri IDS-ova zastupnika te nezavisni Stipe Petrina.

Potpise svojih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora prikupio je i Most, no njihov čelnik Božo Petrov rekao je kako će ih u proceduru uputiti kada se postigne dogovor o terminu novih izbora, koje Most priželjkuje u rujnu.

Potporu za raspuštanje Sabora i nove izbore najavili su i HDSSB te Hrid, koji zajedno imaju četvero zastupnika, a i nezavisna Gordana Rusak potvrdila da je za nove izbore.

Ostanu li svi ti zastupnici pri takvu stavu, za raspuštanje Sabora i nove izbore glasovalo bi više od 76 zastupnika, koliko ih Ustav traži za donošenje takve odluke.

U proceduri su, međutim, za sada samo dva zatjeva koje je potpisalo ukupno četvoro zastupnika – Laburisti i Ivan Vilibor Sinčić.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene