Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je golf postao tabu?

'Kako su proglasili golf nacionalnim interesom, tako su mogli i belu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o golf igralištima- jedinstvena direktiva takve vrste ovom dijelu Europe, ali i šire u Hrvatskoj je izglasan po hitnoj proceduri. Budući da je javnost već alergična na zakone koji se hitno donose, pa nakon toga poništavaju, bilo je za očekivati da će i ovaj postati sumnjiv, a jedan sport, ni kriv ni dužan, tabu tema.

Lovorko Slamar, vlasnik golf igrališta Tar, kaže da je Golf godinama podizan na stup srama, najviše zbog nerazumijevanja, a najčešće predrasude su bile da golf zagađuje okolinu, što po njemu  nije točno

Pročitajte i ovo Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Svi su bili složni Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial na Srđu: "Predugo smo čekali" Nova lokacijska dozvola za golf na Srđu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Borba se vodi na sudovima Protivnici projekta osudili nove dozvole za golf na Srđu: "Ovo je rezultat pritiska kojeg na Vladu stavlja investitor"

Broj ljubitelja golfa u Europi procjenjuje se na pet i pol milijuna ljudi, a na Starom kontinentu već postoji više od šest tisuća golf igrališta. Razvoj golfa u Hrvatskoj, ističe Slamar, nudi i niz mogućnosti za turizam, prije svega produljenje turističke sezone.

'Dolaze ljudi koji slučajno dođu ovdje i onda vide na cesti piše – Golf, i onda dođu, joj super, ima golf, jel bi mi mogli tu učit ili malo igrat i tako dalje i onda mi damo ono što imamo, a što nije ono što bismo im trebali ponuditi', rekao je Slamar.

Boljoj kvaliteti ponude trebao je doskočiti upravo Zakon o golf igralištima. Njime je trebalo riješiti sve barijere s kojima se investitori susreću. No, to se nije dogodilo.

Valerio Drandić,  istarski dožupan, ističe da postoji bezbroj zakonskih zapreka u današnjim zakonima koje doslovno čine nemoguću realizaciju golf igrališta – komunalije, vodno gospodarstvo, prostorno uređenje ili zakoni koji reguliraju imovinsko pravna pitanja koja onemogućavaju sklapanje jednog takvog kompleksa.

Hrvatska još uvijek nema golf teren po svjetskim standardima

Iz tog razloga Hrvatska još uvijek nema golf teren koji bi, u školskom smislu riječi, odgovarao svjetskim standardima. No, osim što Zakon o golf igralištima ne daje odgovor na sva pitanja koja muče investitore, stao je na žulj i onima koji u njemu vide kršenje ustavnih prava te mogućnost ozbiljnih devastacija.

Dušica Radojčić, predsjednica Udruge Zelena Istra, kaže da se tim zakonom željelo omogućiti investitorima da relativno jednostavno i jeftino kupuju zemljište na kojem će onda graditi terene za golf ali prije svega, smještajne kapacitete.

'Zakon o golf igralištima predviđa da je najmanja površina za golf igralište 85 hektara, da se na 25% površine ukupnog golf igrališta može graditi i to zapravo bilo gdje – i na poljoprivrednom zemljištu i na šumskom zemljištu i na priobalju. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta, koji svoju zemlju ne žele prodavati ili ne žele prodati po tako niskoj cijeni, dolaze u situaciju da ih investitor može izvlastiti kad god želi', kaže radojčić.

Slamar kaže da je to izvlaštenje je kao prvo minorna mogućnost da će se uopće dogoditi te da je ona više preventivnog karaktera nego stvarno.

'Svaki strah dobro dođe jer se na temelju takvih reakcija i strahova korigiraju određene postavke i određeni zakoni koji se pripremaju da bi se nešto kvalitetnije uredilo. Međutim, da je situacija sada iskarikirana ta mogućnost izvlaštenja dimenzionirana je na manji dio terena dakle, ne može se govoriti o velikim izvlaštenjima', kaže Drandić.

Stazić: Radi se o korumpiranom zakonu

Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a, kaže da to nije točno te da  mogu oni pričat što hoće,  da treba pogledati što u Zakonu piše. Dvadeset posto od ukupne površine može se dobiti izvlaštenjem, upozorava Stazić te tvrdi kako se radi o korumpiranom zakonu.

'Sve su to oni mogli napraviti jer su golf proglasili nacionalnim interesom. Al tako su i Belu mogli proglasiti nacionalnim interesom pa odrediti da kad netko hoće otvoriti klub Bele, za igranje Bele, onda može doći izvlastiti vas i reći – e, tu ću ja napraviti klub Bele', rekao je Stazić

Golf u Hrvatskoj: Da ili ne?

A kad smo već kod gradnje, Zakon o golfu nema definiran popis područja od posebne državne važnosti, na kojima se ne smije graditi. Upravo je to jedna od njegovih najvećih mana. Kada pravila igre nisu jasno definirana, povećana je i opasnost zlouporabe. I dok čekamo odgovor Ustavnog suda, pokušajmo barem odgovoriti na jedno pitanje: Golf u Hrvatskoj – da ili ne?

'Radi poboljšanja imidža ili privlačenja određene vrste posjetitelja zaista nitko ne bi imao ništa protiv, pa ni Udruge za zaštitu okoliša. Međutim, treba najprije postaviti pravila', upozorava Dušica Radojčić.

'Da li golf da ili golf ne? Mislim da dileme nema. Golf da, ali na način kojim nećemo nikoga ugroziti. Niti poljoprivredu niti ostale subjekte u prostoru', zaključuje Drandić

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene