Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada zamrznula cijene

Nikad aktualnije: Donosimo najbolje savjete kako uštedjeti na gorivu

Točenje goriva (Foto: Getty Images)
Točenje goriva (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Skupo vam je gorivo? A, većini je! Zato vam u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako možete smanjiti potrošnju goriva i uštedjeti koju kunu više.

Unatoč tome što ih je Vlada zamrznula, cijene goriva i dalje su visoke. Sada je pravi trenutak za štednju i uštedu, barem kada je vožnja u pitanju! Postoji mnogo načina kako možete uštedjeti na gorivu, a mi vam u nastavku donosimo one najefikasnije.

Naravno, najosnovniji savjet bio bi da se koristite biciklom, javnim prijevozom ili idete pješke, a možete ponekad i pitati susjeda da vas odveze na željeno odredište. Šalu na stranu, prvi korak je redovan servis zato što vozilo koje je ispravno – troši najmanje goriva. Zatim, kada već obavljate servis, provjerite i gume na vozilu. One moraju biti pod propisanim tlakom. Ako tlak nije po 'propisima', veća je potrošnja goriva. Savjetuje se da to provjeravate jednom mjesečno.

Kočenje motorom odlična je stvar za vozilo. Tada se isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i potrošnja se smanjuje. Za smanjenu potrošnju goriva morat ćete nježno dodavati gas. Potrebno je i voziti u maksimalno mogućoj brzini, ali da je broj okretaja nizak. Također, u višu brzinu prebacujte kada je vozilo između 2000 i 2500 okretaja po minuti.

Ne žurite se na autocesti. Puno možete uštedjeti ako smanjite brzinu vožnje. Naravno, nećete voziti kao puž, ali nije potrebno 'nabijati gas'. Ako znate da ćete se na semaforu zadržati dulje vrijeme, ugasite motor. Isto vrijedi i ako nekoga čekate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vlada zamrznula cijene VELIKA GALERIJA Pogledajte kad smo gorivo zadnji put plaćali oko 7,5 kuna

Pročitajte i ovo Benzinska pumpa skuplji i autoplin Nove cijene goriva: Zamrznuta cijena osnovnog benzina i dizela, premium znatno skuplji

Nepotrebni teret samo opterećuje vozilo i raste potrošnja. Izbacite sve iz vozila što vam nije potrebno. U to ulaze i krovni nosači i kutije! Možda vam to nije uvijek po volji, ali uštedjet ćete ako ih svaki put skidate i stavljate samo kada vam trebaju.

Možda se sljedeći savjet čini nebitnim, ali ako su vam otvoreni prozori - to stvara veći aerodinamični teret, zato ih zatvorite. Naravno, kada ste u gužvi ili vozite po gradu gdje je brzina vožnje znatno niža, to vam neće značajno promijeniti potrošnju. A klimu koristite samo kada je nužno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene