Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere opreza

Kako se zaštititi od 'sibirske' hladnoće koja nam kuca na vrata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko ste jutros izašli iz kuće sigurno Vam je bilo mnogo hladnije nego prijašnjih dana, a do kraja tjedna možemo očekivati još i niže temperature. Niske temperature donose najveći rizik starijim osobama, te je stoga Zavod za javno zdravstvo izdao mjere za zaštitu od hladnoće.

Kako u upozorenju stoji, starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, te fizičke aktivnosti i promjenama u organskim sustavima pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature, no ove mjere opreza možemo primjeniti svi.

Pročitajte i ovo Davorka Muškardin i Valentina Baus ledeni val Niske temperature problematične su za dvije skupine, dobro pripazite na znakove pothlađenosti: "U tom slučaju već treba reagirati" Potrošnja energenata - 3 Treba to sve i platiti Temperatura pada, potrošnja energenata raste: Neizvjesnost je sa svakim minusom sve veća

>>Pripremite se: Sibirska zima pokucat će i na naša vrata!

 Preporučuje se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama prvenstveno srčanim bolesnicima i oboljelima od respiratornih bolesti, a ukoliko se izlazi potrebno je slojevito se odjenuti, zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te usta šalom kako bi se spriječilo direktno udisanje hladnog zraka. Pri predugom izlaganju hladnoći moguća je pojava drhtavice koju se ne smije ignorirati, već se brzo treba vratiti unutra na toplo.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te u tijelo unositi optimalnu količinu tekućine, pri čemu se preporučuje izbjegavanje alkohola i kofeina.

Starije osobe sklone oticanju nogu ne bi smjele dugo stajati, sjediti i trebale bi voditi računa o udobnoj zimskoj obući unatoč kojoj treba paziti na zaleđene površine radi prevencije mogućih padova i lomova.

>>Zbog niskih temperatura Tehnička škola u Vukovaru obustavila nastavu!

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja ruku ili nogu, te gubitka osjeta potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Iz Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar podsjećaju da je za vrijeme hladnih mjeseci nužno učestalo kontaktirati starije osobe koje uz sebe uvijek moraju imati svoje podatke i podatke kontakt osobe kojoj se u krajnjem slučaju može javiti ukoliko se nešto dogodi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene