Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 stupnjeva ispod ništice

Pripremite se: Sibirska zima pokucat će i na naša vrata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon vrlo toplih prosinca i siječnja prava zima stiže i u Hrvatsku. No nema razloga za paniku - temperature će biti niske, kako zimi i priliči, ali ni blizu onima koje haraju u nekim dijelovima Europe.

Minusi se jutros bilježe u gotovo svakom gradu u Hrvatskoj. Tako su se u najhladnijem jutru u Hrvatskoj budili stanovnici Bednje gdje je u 7 sati izmjereno -15 stupnjeva. Samo stupanj toplije bilo je u Slunju, -14. Zagrepčani se hlade na - 10 stupnjeva. Najtoplije je na Komiži, čak pet stupnjeva, te Dubrovniku koji u 7 ujutro bilježi, za zimu, visoka 4 stupnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Sibirska hladnoća uobičajena je u Sibiru, no sibirska anticiklona ponekad je donese čak i do naših krajeva. Ona nam nosi stabilno, najčešće i suho vrijeme pri čemu ponekad može biti i dosta sunca, ali onog zubatog.

Kad se dogodi ovakva situacija, u kojoj sjeveroistočna anticiklona, kao iznimno jak sustav zauzima i većinu kontinenta, ona isto tako onda ima tendenciju duljeg zadržavanja. To je možda i najznačajnija informacija za ovaj i idući tjedan. Naime, velika je vjerojatnost da će se stabilno i vrlo hladno vrijeme pod njezinim utjecajem zadržati i u idućem tjednu.

Pri tom, nije jako vjerojatno ono o čemu se danas pričalo, a to je da bi moglo biti i -20 stupnjeva ili manje. Nekih 15-ak ispod ništice i to tijekom noći, moglo bi se dogoditi. A niže vrijednosti rezervirane su za vikend i idući tjedan.

Kad je riječ o oborinama, njih idućih dana ne bi trebalo biti osobito mnogo. Posebno ne na kontinentu. Tek nešto malo snijega pred vikend. Snijeg će zato padati u gorskoj Hrvatskoj, mjestimice na sjevernom i srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije, dok će na jugu uglavnom kišiti. Uz obalu srednjeg Jadrana miješat će se kiša i snijeg. Pozornost još valja skrenuti na jaku i olujnu buru koja se također očekuje duž cijelog Jadrana.

Dakle, bit će vrlo hladno, vjetrovito, ali ne uz mnogo oborina. I jedna zanimljivost. Ovako nisku temperaturu ipak ne očekujemo. U Varaždinu je prije gotovo 60 godina u veljači mjereno i -28 stupnjeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene