Slučaj vjeroučitelja Krešimira Bagarića čije je šokantne izjave jučer objavio portal zgrozio je javnosti.

Galerija


Vjeroučitelj je naime tijekom školskog sata u zagrebačkoj osnovnoj školi Matija Gubec pozivao na strijeljanje Stipe Mesića i Vesne Pusić.

Vezani članci 14. sjednica Sabora na kojoj su fotelje većinom prazne (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa" Slika nije dostupna Gong nakon propale revizije Vatikanskih ugovora: ''Javnost mora znati na što Crkva troši novac''

Nakon što je vjeroučitelja na satu potajno snimio jedan učenik te je snimka objavljena u medijima, reagirala je resorna ministrica Blaženka Divjak te poručila kako takvoj osobi nije mjesto u školi.

Vjeoručitelje zapošljava i razrješuje Crkva

Od izjava vjeroučitelja ogradila se i Zagrebačka nadbiskupija koja je najavila kako će rezamotriti slučaj te odlučiti o daljnjim postupcima.

Ravnateljica osnovne škole Matije Gupca, Ljiljana Klinger prema pisanju Jutarnjeg lista pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

No, iako su na državnoj plaći, vjeroučitelje zapošljava i razrješuje Crkva, a njihov rad ocjenjuje savjetnik Biskupijskog katehetskog ureda.

Vjeronauk predaju oni koji su prikladni po sudu crkvene vlasti

Prema Vatikanskim ugovorima, odnosno ugovorima između Svete Stolice i RH,  katolički vjeronauk predaju kvalificirani vjeroučitelji koji su po sudu crkvene vlasti prikladni za to i koji zadovoljavaju odgovarajuće odredbe zakonodavstva Republike Hrvatske, pridržavajući se svih dužnosti i prava koja iz toga proizlaze.

"Vjeroučitelji moraju imati ispravu o kanonskome mandatu (missio canonica) koju je izdao dijecezanski biskup. Opoziv mandata nosi sa sobom neposredni gubitak prava na predavanje katoličkoga vjeronauka", navodi se u ugovoru između Vatikana i Hrvatske na području odgoja i kulture.

Ako dijecezanski biskup svojim dekretom opozove kanonski mandat za poučavanje katoličkoga vjeronauka odnosno vjerskog odgoja zbog nedostatka s obzirom na ispravnost naučavanja i s obzirom na osobno ćudoređe, vjeroučitelju se otkazuje ugovor o radu.