Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrt Montclair iz New Jerseyja bila je mjesto stanovanja ruskog špijunskog para koji je vodio naizgled uobičajen miran obiteljski život. U Američkim medijima objavljena je priča koja bi dijelom mogla poslužiti i za neki filmski scenarij...


Bračni par koji je susjedima bio poznat kao Richard i Cynthia Murphy izgledali su kao tipični američki supružnici. Živjeli su u obiteljskoj dvokatnici u četvrti Motclair u New Jerseyju s dvjema kćerima.

Vezani članci Posljedice ruskog razaranja Ukrajine - 2 Rusi mu mahnuli pa ga zvjerski strijeljali: "Pucali su na Jeliseja dok je s mamom i trogodišnjim bratom pokušao pobjeći" Ruski svjetski poredak - 12 Ruski svjetski poredak: Ovako bi izgledao cijeli svijet da se ostvare Putinovi planovi

Na Cynthijinoj posjetnici pisalo je da radi kao financijski planer u računovodstvenoj kompaniji u obližnjem Manhattanu, dok je Richard susjedima govorio da ostaje kod kuće kako bi se brinuo za djecu – 9-godišnju Lisu i 11-godišnju Kate, piše CNN.

Susjedi su šokantnu istinu doznali 2010. kada je FBI pretraživao njihovu kuću. Prava su im imena Vladimir i Lydia Guryev, a svoj su identitet skrivali toliko dobro da su i kod kuće govorili engleski, doznalo se tijekom prisluškivanja. ''Mogli ste mi reći da su to Marsijanci i to me ne bi ništa manje iznenadilo nego kad sam saznala da su špijuni'', rekla je njihova susjeda Elizabeth Lapin.

Guryevi su za SVR (rusku stranu obavještajnu agenciju) prikupljali informacije od 1990-ih. Uhićeni su 27. lipnja 2010. prilikom vala uhićenja osam otkrivenih ruskih špijuna na teritoriju SAD-a.

Iako ničim nisu odavali dojam da su obavještajci kakve znamo iz špijunskih filmova, stavljajući stvari u kontekst, susjedi kažu da je kuća u kojoj su živjeli zapravo bila idealna špijunska kuća, naročito jer se iza nje nalazilo nekoliko hektara pošumljene površine u kojoj su se lako mogli odigrati tajni špijunski sastanci.

Sve u svemu, živjeli su uobičajenim životom. Izlazili su u šetnje sa psom, dolazili na ljetna okupljanja susjeda iz ulice, a njihove djevojčice ljeti su prodavale limunadu na ulici, baš kao što rade mnoga američka djeca.

Istraga o uhićenim špijunima počela je u FBI-u i CIA-i ranih 2000-ih. Tajno su počeli nadzirati osumnjičene koji nisu imali diplomatsku zaštitu, stavljajući im prisluškivače u kuće. Naposljetku su otkrili kodirane poruke kojima su komunicirali s Moskvom te 2009. snimili Vladimirov sastanak s ruskim vladinim službenikom.

Jessi Gugig bila je 15-godišnjakinja kada je svjedočila upadu agenata FBI-a u kuću Guryevih. ''U jednom trenutku pred kuću je stao auto i momci u odjelima sa slušalicama u ušima pokazali su na ulazu u kuću neke papire. Pretpostavljam da je to bio nalog za pretragu. Tijekom pretrage kuća je odjednom bila osvijetljena kao božićno drvce'', ispričala je Jessi.

Djeca Guryevih rođena su u SAD-u te su se kasnije pridružila roditeljima koji su protjerani u Rusiju. Kuća u kojoj su živjeli sada je napuštena i obrasla drvećem. Već dugo nema vlasnika, ali je na tržištu nekretnina i nedavno ju je netko kupio. Susjedi se nadaju da će se uskoro useliti i oživjeti napušteno dvorište.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju