Mjerenjem krvnoga tlaka i šećera u krvi te različitim predavanjima na Korzu u Rijeci obilježen je Hrvatski dan moždanog udara.


Mjerenjem krvnoga tlaka i šećera u krvi te različitim predavanjima na Korzu u Rijeci obilježen je Hrvatski dan moždanog udara. Bolest je to od koje na godinu u Hrvatskoj premine oko 7500 ljudi, a isto toliko ih ostane invalidima. 

S odjela neurologije riječkog KBC-a javio se reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen. "Nažalost, prognoze stručnjaka nisu dobre. Očekuje se da će kroz dvadesetak godina broj oboljenih povećati za 34 posto", izvijestio je Balen. O prognozama stručnjaka za moždane udare razgovarao je sa liječnikom Davidom Bonifačićem iz iste Klinike.

Andrej Plenković Plenković: ''Za koji dan imat ćemo manje od 100.000 nezaposlenih, ja ne znam kad smo to imali''

Videozid: Reforma zdravstva - 4 Procurili neki detalji velike reforme zdravstva: Pogledajte što se planira promijeniti u odnosu na postojeći sustav

Osvrnuvši se na čimbenike koji dovode do moždanog udara, Bonifačić je za Dnevnik Nove TV rekao kako povišene temperature kojima smo svakodnevno svjedoci itekako utječu na to. 

"Najviše se uvijek pribojavamo promjena vremena, naglih skokova temperature, što sa hladnoga prema toplijem, što sa toplijeg prema hladnome koje pogađaju i ljudsko tijelo, a pogotovo cirkulaciju mozda i dovode do povećanih moždanih udara", pojasnio je Bonifačić.

Bonifačić je pojasnio kako je moždani udar češći kod starije populacije, ali i da se približava srednjoj i mlađoj populaciji. Pojasnio je kako se može utjecati na smanjenje rizika od moždanog udara.

"Redovito kontroliramo krvni talk, glukozu u krvi, masnoće i da smanjimo pušenje, povećamo tjelovježbu, zdravo se hranimo i svakodnevno mijenjamo naš stil života", rekao je.

Zaključio je kako se na njihovom odjelu u utorak nalazi uobičajeni broj pacijenata, ali i da se to "može promijeniti iz dana u dan ili iz sata u sat".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju